Acció Cultural del País Valencià (ACPV) va aplegar el passat dissabte a València unes 100.000 persones sota el lema Sí a TV3! Sí a la llengua! Sí a la transparència! Es tracta de la manifestació més multitudinària dels darrers 25 anys per commemorar el 25 d’abril, diada oficiosa del País Valencià, on es recorda la pèrdua dels drets arran de la derrota a la batalla d’Almansa l’any 1707 contra les tropes de Felip V.

La marxa l’obria la Banda de Música de Bellreguard, dirigida per Carles Santos. Posteriorment, Feliu Ventura va tocar un parell de temes i l’actriu Pepa López va llegir un manifest: “Ens han tancat TV3, però la tornarem a obrir”, va clamar entre aplaudiments. La cirereta la va posar la breu actuació de Lluís Llach, trencant el seu silenci als escenaris després de quatre anys. Les actuacions es van realitzar des d’un camió, ja que ni l’Ajuntament ni la Diputació, ambdós governats pel PP, van donar permís per muntar un escenari.

Darrere de la primera pancarta van compartir espai Eliseu Climent, president d’ACPV, i Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural. Climent va comparar la reacció al tancament de TV3 i a la “persecució” d’ACPV, amb la recent mobilització del poble egipci contra l’expresident Hosni Mubàrak. “Llach i tots els que ens manifestem hem vingut a defensar el dret a la llibertat d’expressió. Estem reivindicant, encara, la democràcia”, va subratllar Climent.

La marxa va registrar una notable presència de catalans, entre ells representants polítics com Joan Ridao i Josep-Lluís Carod-Rovira (ERC), Antoni Vives (CiU) i Uriel Bertran (SI), entre d’altres, a més de Josep M. Àlvarez, secretari d’UGT Catalunya.

A banda, ACPV continua amb la campanya de recollida de fons per fer front als 800.000 euros de multa que ha de pagar a la Generalitat Valenciana pels repetidors que emetien el senyal de TV3.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram