El degà de la premsa escrita estatal, el Diari de Vilanova, fundat el 1850, no és aliè a la crisi del sector, i aquest dilluns va sol·licitar un concurs de creditors voluntari. Segons explica l’editora, aquesta és la fórmula escollida per superar “de la millor manera possible” tant la conjuntura econòmica com la del sector.

L’editora devia el 20% de la nòmina de desembre i tota la de gener a la plantilla, cosa que l’havia posat en una “situació límit” que ara vol “reconduir” amb el concurs per tal de garantir la viabilitat i la continuïtat del projecte, assegura en el darrer número.

Quant als 21 treballadors, segons han explicat fonts del setmanari a Comunicació 21, es volen evitar a tota costa els acomiadaments. De fet, des del 2009, la pràctica totalitat de la plantilla està afectada per un ERO de reducció de jornada (del 30%) que es va aplicar per garantir els llocs de treball.

Els ingressos publicitaris han caigut un 57%

Durant els darrers anys, el Diari de Vilanova havia anat reduint els costos, però no n’hi ha hagut prou. Segons han admès a aquest mitjà, la davallada publicitària ha estat del 57% des del 2008, i preveuen que el 2012 sigui del 30%. Per la seva part, les vendes haurien caigut un 21% en els darrers quatre anys.

La històrica capçalera no només atribueix el difícil moment a la caiguda dels anuncis: també a les dificultats per accedir al finançament i a la situació general de transformació de la premsa escrita.

Manca de suport de les institucions

Una altra causa seria la “manca de suport” per part de les institucions públiques, a les que en el darrer número acusa de dedicar “grans sumes” als seus mitjans i de no valorar “de manera suficient” el paper de cohesió social i cultural que realitzen els mitjans independents de proximitat.

L’escomesa també s’ha d’interpretar en clau local: en l’editorial, assegura que les administracions públiques de la comarca els “han donat l’esquena”, i en la contraportada troba “inexplicable” que el l’equip de govern de l’Ajuntament de Vilanova gasti enguany gairebé el mateix import que el 2011 (477.000 euros) en la ràdio i la televisió municipal.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram