Aquest dilluns al matí de ressaca electoral, els Mossos d’Esquadra van procedir al desallotjament de Can Vies, centre ocupat des de 1997 per diferents col·lectius del barri de Sants de Barcelona, i afectat per un pla de reordenació urbanística arran de la construcció de l’AVE.

Al final de la manifestació de protesta convocada al vespre, un grup d’encaputxats va començar a provocar aldarulls i va apedregar els periodistes que cobrien els esdeveniments, que van haver de fugir. A més, van cremar una unitat mòbil de TV3, els treballadors de la qual van resultar il·lesos. A banda, en les càrregues dels Mossos, alguns periodistes que anaven identificats com a tal també van ser colpejats pels agents.

Més endavant, l’atac a la premsa va ser més concret: dos furgons de la Brigada Mòbil es van endinsar pels carrerons del barri fins davant la redacció de la Directa, situada al carrer Riego, allunyat dels aldarulls. Els antiavalots van intentar entrar a la seu del setmanari, on s’hi celebrava la reunió setmanal per decidir els continguts: des de l’interior es va accionar la persiana per baixar-la, però els agents la van forçar per impedir-ho, i un d’ells va trencar la vidriera de la porta a cops de porra. Els vidres van impactar en la cara i el tòrax d’un distribuïdor del mitjà, que va haver de ser atès.

Finalment, segons explica la Directa, en veure que no podien obrir la porta, els Mossos es van anar retirant. Deu minuts després, però, van realitzar una segona càrrega a la zona, tot i que la redacció ja estava protegida amb la persiana baixada, i van colpejar una periodista de la Cadena SER.

Atac premeditat?

La casualitat de l’atac a la Directa, un dels mitjans que va ajudar a desmuntar la versió policial en el cas d’Esther Quintana, va ser posada en dubte de seguida, recordant les paraules pronunciades pel comissari de coordinació territorial dels Mossos, David Piqué, l’abril de 2012, en el discurs central del Dia de les Esquadres: “L’han vessada i han comés l’error més gran de la seva vida i ara anem a per ells. I ho pagaran, ho pagaran car (…) Els anirem a buscar i ja es poden amagar on vulguin que els trobarem. Sigui en una cova o en una claveguera que és on s’amaguen les rates. Tampoc els servirà protegir-se darrera unes sigles o una associació o una caputxa o una assemblea que no representa a ningú o una revista o, fins i tot, darrera la cadira d’una universitat”.

Les paraules de Piqué les recollia David Fernàndez, periodista de la Directa, en un article a Mèdia.cat publicat un parell de mesos després de pronunciar-se. Precisament, l’ara diputat per la CUP va custodiar l’entrada a la redacció del setmanari després de l’intent d’assalt dels Mossos. Fernàndez va assegurar via Twitter que les càrregues no tenien sentit, doncs la zona de la redacció de la Directa estava tranquil·la i allunyada dels aldarulls.

L’SPC condemna els atacs a la premsa

El Sindicat de Periodistes de Catalunya ha denunciat els atacs de què van ser objecte els periodistes, tant pel grup de manifestants com pels antiavalots dels Mossos d’Equadra. L’organització recorda que la feina dels treballadors dels mitjans de comunicació és informar la ciutadania dels fets rellevants que succeeixen i que “matar el missatger” és una acció “totalment forassenyada”.

Amb tot, puntualitza: “Si és greu la crema de la unitat mòbil de TV3 duta a terme per un grup d’eixelebrats encaputxats, que no segueixen ordres de ningú sinó que van a la seva –i que, en el fons, juga en contra dels interessos de Can Vies–, és totalment inacceptable la càrrega contra periodistes per part de la policia del país, organitzada, amb una direcció jeràrquica i que són funcionaris de la Generalitat als quals els paguem el sou entre tots”, afegeix l’SPC en un comunicat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram