El Col·legi de Periodistes de Catalunya considera “primordial avançar cap a models més democràtics de governança” i que les cúpules directives s’escullin amb criteris professionals i amplis consensos, per tal de tenir uns mitjans públics de qualitat i independents. Per a l’entitat, l’elecció dels responsables de la CCMA i RTVE “no pot ser fruit del mercadeig partidista en funció d’equilibris de forces en un moment determinat”.

Coincidint amb els nous governs de Catalunya i Espanya, el CPC insta totes les forces polítiques a complir els seus compromisos de treballar en la defensa d’uns mitjans públics “més lliures, plurals i democràtics”. En aquest sentit, apunta que ha arribat el moment de “passar de les paraules als fets”, i esmenta els casos de betevé i els mitjans públics de l’Hospitalet de Llobregat, on han escollit les respectives direccions amb concurs públic. “Això també ha de ser possible tant a la CCMA com a RTVE”.

Per una banda, el Col·legi insta el Govern de la Generalitat a què el relleu dels consellers de la Corporació es faci com a mínim amb una majoria qualificada de dos terços del Parlament, tal com demanava una moció aprovada per unanimitat el març de 2016, i com establia la ponència de reforma de les lleis audiovisuals consensuada per tots els grups polítics el passat estiu, la qual va quedar pendent d’aprovació en l’anterior legislatura. “Ja va sent hora de revertir el canvi legislatiu del 2012”, assenyala el CPC.

En aquesta línia, el CPC se suma a la recent petició dels consells professionals i els comitès d’epresa de TV3 i Catalunya Ràdio, on reclamaven al Parlament la renovació immediata del consell de govern de la CCMA, amb el mandat caducat des del març, i que es faci amb “àmplies majories i amb criteris exclusius de professionalitat i independència”.

Per altra banda, el Col·legi de Periodistes també subscriu les recents demandes dels consells d’informatius de RTVE, els quals entenen que “qualsevol procés per decidir el seu futur ha de passar pel consens absolut o, si no, per una pluralitat tan àmplia i variada que deixi clar que no pertany a ningú”. A més, l’entitat insta a desbloquejar la situació de l’ens a través del consens i se solidaritza amb les protestes que els treballadors fan cada divendres vestint-se de negre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram