El 27 d’agost, tres periodistes de Vice News van ser detinguts a Amed, capital del Kurdistan turc (oficialment coneguda com a Diyarbakir) mentre treballaven en un documental sobre la situació que travessa la regió.

Inicialment se’ls va comunicar que havien estat detinguts per filmar sense l’acreditació corresponent, però dilluns el Govern va presentar càrrecs acusant-los de treballar per a una organització terrorista.

Els detinguts són els periodistes britànics Jake Hanrahan i Philip Pendlebury, i el traductor i periodista resident a Turquia d’origen iraquià Mohammed Ismael Rasool. Inicialment també s’havia detingut el conductor, que dilluns va ser finalment alliberat.

Càrrecs “infundats i alarmantment falsos”

Aquest dimecres, Vice News ha denunciat que els tres periodistes han estat traslladats a una presó turca de màxima seguretat a més de cinc hores de distància d’on estan els seus advocats i del tribunal davant el qual han de comparèixer.

“Aquest moviment sembla ser una flagrant obstrucció del procés legal just que Turquia s’ha compromès repetidament a respectar. Fem una crida al Govern turc perquè retiri aquests ridículs càrrecs i alliberi immediatament els nostres col·legues”, ha assenyalat Kevin Sutcliffe, cap de programació de Vice News a Europa.

Dilluns, després de conèixer-se les acusacions, Sutcliffe afirmava que el Govern turc ha interposat uns càrrecs “infundats i alarmantment falsos” contra els tres professionals per intentar “intimidar i censurar” la seva cobertura. “Vice News condemna en els termes més contundents possibles els intents del Govern turc per silenciar els nostres reporters, que estan realitzant una cobertura vital de la regió”, afegia.

Des de la seva detenció, diverses organitzacions de drets humans, com Amnistia Internacional, PEN Internacional i el Comitè per a la Protecció dels Periodistes han denunciat els fets demanant l’alliberament dels tres detinguts. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram