Una setmana després de ser detinguts, el Govern turc va alliberar aquest dijous els dos periodistes britànics de Vice News, Jake Hanrahan i Philip Pendlebury. Amb tot, manté empresonat el traductor i periodista resident a Turquia d’origen iraquià Mohammed Ismael Rasool, de qui n’ha denegat la demanda d’excarceració.

La mesura ha estat rebuda amb de manera agredolça pels responsables del mitjà, que agraeixen la sortida de la presó de Hanrahan i Pendlebury, però al mateix temps es mostren “profundament preocupats” per la situació de Rasool, de qui recorden és un experimentat professional que ha treballat per tot Orient Mitjà amb mitjans com la mateixa Vice News, Associated Press o Al Jazeera.

“Fem una crida a les autoritats turques perquè posin fi ràpidament a aquesta detenció injusta i li concedeixin la llibertat immediatament”, manifesten des de Vice News.

Acusats de terrorisme

Els tres periodistes junt amb el conductor que els acompanyava van ser detinguts el 27 d’agost a Amed, capital del Kurdistan turc (oficialment coneguda com a Diyarbakir) mentre treballaven en un documental sobre la situació que travessa la regió.

Inicialment se’ls va comunicar que havien estat detinguts per filmar sense l’acreditació corresponent, però el passat dilluns el Govern va alliberar el conductor i va presentar càrrecs contra els tres periodistes acusant-los de treballar per a una organització terrorista.

En conèixer-se l’acusació, el cap de programació de Vice News a Europa, Kevin Sutcliffe, va afirmar que el Govern turc havia interposat uns càrrecs “infundats i alarmantment falsos” contra els tres professionals per intentar “intimidar i censurar” la seva cobertura. “Vice News condemna en els termes més contundents possibles els intents del Govern turc per silenciar els nostres reporters, que estan realitzant una cobertura vital de la regió”, va afegir.

Des de la seva detenció, diverses organitzacions de drets humans, com Amnistia Internacional, PEN Internacional i el Comitè per a la Protecció dels Periodistes han denunciat els fets demanant l’alliberament dels tres detinguts. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram