Després de més de quatre mesos empresonat, el Govern turc ha deixat en llibertat sota fiança el periodista Mohammed Ismael Rasool. D’origen iranià i resident a Turquia, va ser detingut el 27 d’agost juntament amb els seus companys de Vice News Jake Hanrahan i Philip Pendlebury, tots ells acusats de terrorisme. Els dos britànics, però, van ser alliberats al cap d’una setmana, mentre que a Rasool se li va denegar la demanda d’excarceració.

Ara, Mohammed Rasool ha estat alliberat però no pot abandonar el país i s’ha de presentar dos cops a la setmana en una comissaria de policia propera al seu domicili.

Els tres periodistes van ser arrestats el 27 d’agost a Amed, capital del Kurdistan turc (oficialment coneguda com a Diyarbakir), mentre treballaven en un documental sobre la situació que travessa la regió. Inicialment se’ls va comunicar que havien estat detinguts per filmar sense l’acreditació corresponent, però finalment se’ls va acusar de treballar per a una organització terrorista.

En conèixer-se l’acusació, el cap de programació de Vice News a Europa, Kevin Sutcliffe, va afirmar que el Govern turc havia interposat uns càrrecs “infundats i alarmantment falsos” contra els tres professionals per intentar “intimidar i censurar” la seva cobertura.

Diverses organitzacions de drets humans, com Amnistia Internacional, PEN Internacional i el Comitè per a la Protecció dels Periodistes , van denunciar els fets i demanar l’alliberament dels tres detinguts. El Govern, però, només va cedir amb Jake Hanrahan i Philip Pendlebury, mantenint Mohammed Rasool empresonat fins ara, tot i que ha quedat lliure però amb càrrecs. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram