Una enquesta d’Ipsos Global Advisor indica que un 57% dels espanyols ha admès haver-se cregut alguna vegada com a veritable una fake new. D’aquesta manera, són els europeus que més s’han empassat aquest tipus d’informacions falses, seguits de suecs i polonesos (55%), belgues (45%), alemanys i francesos (43%), britànics (33%) i italians (29%).

A nivell mundial, els espanyols només són superats per brasilers (67%), saudites i surcoreans (58%), i empaten amb peruans (57%).

Bombolla informativa

L’informe d’Ipsos indica que el 62% dels enquestats a l’Estat es mostra convençut que els seus conciutadans viuen en una bombolla informativa que els fa seguir la informació només d’aquells que pensen de manera similar i buscar opinions amb les quals ja estan d’acord. Amb tot, només un 30% admet formar part de la bombolla.

Per altra banda, el 53% dels enquestats es creu millor que la mitjana espanyola a l’hora d’identificar possibles fake news, i el 57% considera que té un coneixement de la realitat social superior a la mitjana.

“Tendim a tenir una percepció errònia de la realitat en què vivim, i això fa més fàcil difondre falsos notícies sense adonar-se’n”, assenyala el director d’afers públics d’Ipsos, Vicente Castellanos. “De fet, malgrat creiem tenir un alt coneixement sobre els temes socials del país, l’estudi d’Ipsos Perills de la percepció demostra que en la majoria de les ocasions no és així”, afegeix.

Els polítics, principals responsables

L’enquesta d’Ipsos també exposa que el 59% dels enquestats creu que els polítics són els principals causants que existeixi un important desconeixement sobre la realitat social de l’Estat, ja que confonen a la població amb informacions esbiaixades, interessades o falses. El 44% culpa de la desinformació als mitjans de comunicació, el 38% a les xarxes socials, i un altre 38% assenyala el fet que en general hi ha uns punts de vista molt partidistes que tendeixen a destacar només els aspectes negatius o a generalitzar arran de la pròpia experiència.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram