Un informe de Mèdia.cat i la Fundació Catalunya indica que el 60% de les portades dels quatre principals diaris editats a Madrid (El País, El Mundo, ABC i La Razón) durant els darrers tres anys han tractat els temes referents a la llengua de manera negativa per als interessos dels catalanoparlants. En canvi, les visions neutrals han ocupat el 34% de les portades, i les positives tan sols el 6%.

El document conclou que la llengua és utilitzada com una arma política per tal de qüestionar el model educatiu i de normalització lingüística, i que les informacions han estat molt marcades per la línia editorial de cadascuna de les capçaleres.

L’actualitat de la llengua catalana a les portades de la premsa madrilenya (2011-2014), realitzat pel periodista Enric Rodon, analitza les informacions en les portades d’El País, El Mundo, ABC i La Razón, entre el 20 de novembre de 2011 (quan el PP va guanyar les eleccions estatals) i el 31 d’agost de 2014. En total, s’ha fet un buidatge de 4.036 portades corresponents a 1.014 dies, de les quals només 98 (el 2,4%) feien referència a alguna informació relacionada amb la llengua.

L’ABC i La Razón, els més negatius

L’informe conclou que L’ABC tracta els temes sobre llengua de manera negativa en un 84% de les portades, i un 16% de forma neutra, mentre que a La Razón els percentatges són del 68 i el 32%, respectivament. Per la seva part, a El Mundo el 58% de les portades sobre llengua tenen una visió negativa; el 32% neutres, i el 10% positives, mentre que a El País és neutral en un 53% de les portades.

Amb tot, el diari que hi ha dedicat més portades ha estat El Mundo, amb 47, seguit de La Razón i l’ABC, amb 19 cadascun, i El País, amb 13.

Balears i València, residuals

L’estudi també remarca la tendència a usar les notícies en portada per tractar la llengua catalana com un afer gairebé exclusiu del principat. En concret, del total, el 90% de portades fan referència a Catalunya, el 9% a les Illes Balears, i l’1% al País Valencià.

Per diaris, l’ABC només fa referència a Catalunya; La Razón dedica el 95% al principat i el 5% a les Balears; El Mundo el 87 i el 13%, respectivament, i El País dedica el 77% a Catalunya, el 15% a les Illes, i el 8% al País Valencià.

Domini dels aspectes polítics

Els aspectes més freqüents que han tractat les portades dels quatre diaris són la llei Wert i les seves reaccions polítiques, el seguiment de les resolucions judicials dels alts tribunals espanyols, i casos particulars sobre possibles afectats per les polítiques lingüístiques de la Generalitat de Catalunya.

Així, per àmbits, el 66% de les notícies sobre llengua se situaven en la informació política, seguida de la judicial amb el 22%, mentre que l’àmbit social es quedava en el 10% i el cultural i l’econòmic només en l’1%. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram