Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha recordat als mitjans de comunicació la importància de fer un “tractament acurat” en les informacions relatives a la violència masclista, que qualifica de “la punta de l’iceberg, el símbol més brutal de la desigualtat de gènere existent a la nostra societat”. Una desigualtat que, remarca, “afecta totes les classes socials i totes les nacionalitats i que es manifesta de moltes maneres”.

El CAC reconeix que els mitjans han contribuït al fet que, avui dia, la violència masclista sigui percebuda com un problema estructural; han participat en la sensibilització social d’aquesta problemàtica, i han ajudat a posar la qüestió en l’espai públic, quan “no fa tants anys se circumscrivia a l’espai privat”.

Amb tot, el Consell ressalta que els avenços assolits (tal com recollia un informe de juny) “no són suficients” i que cal “continuar avançant vers un tractament informatiu de la violència masclista que defugi la simplificació i els estereotips”. En aquest sentit, assenyala que l’autoregulació i el respecte pels codis deontològics “esdevenen bàsics per a un tractament correcte d’una xacra social tan intolerable”.

“Queda encara molt camí per recórrer per eradicar la violència masclista de la societat, però el Consell està convençut que un tractament mediàtic curós i rigorós és un pas més en la direcció correcta”, afirma el CAC.

Per tot plegat, el CAC recorda alguns dels preceptes que apareixen a les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació, elaborades el 2009:

  • Respectar la privadesa de les persones afectades, així com la seva dignitat i la de les persones del seu entorn familiar o veïnal, i no mostrar-les mai sense el seu consentiment previ. Respectar la presumpció d’innocència dels agressors.
  • Evitar els elements d’espectacularització, donant tractament a la forma i al contingut de la informació que no sigui sensacionalista ni dramàtic, i escollint només aquelles imatges que aportin informació sense concentrar l’atenció en les persones agredides i en les del seu entorn.
  • Defugir dels estereotips i els tòpics que frivolitzin, banalitzin o puguin justificar implícitament cap acte de violència masclista.
  • Evitar qualsevol relació de causa-efecte entre els fets i la procedència de les persones implicades, la seva situació sociocultural i/o les circumstàncies personals.
  • Seleccionar fonts qualificades i especialitzades i evitar recollir testimonis del veïnat i dels familiars.
  • Oferir dades i elements de contextualització que ajudin a reflexionar i entendre el problema.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram