L’aspecte físic i la joventut pesa més en les dones que en els homes a l’hora de presentar espais televisius, un fet que és més evident en els informatius. En concret, si en termes generals els presentadors tenen una edat mitjana de 46 anys i elles de 40, en els telenotícies la mitja és de 51 i 38, respectivament.

Així ho conclou l’informe Gènere i edat a la pantalla. Anàlisi del perfil dels presentadors de TV, realitzat per Mèdia.cat en col·laboració amb la Fundació Catalunya, el qual analitza els presentadors de TV3, Telecinco, Antena3, TVE, La Sexta, Cuatro i 8tv.

Com a exemples d’aquestes diferències d’edat, el treball cita els informatius d’Antena 3 del cap de setmana, presentats per Matías Prats (62 anys) i Mónica Carillo (36), entre els quals hi ha una diferència de 26 anys; els telenotícies migdia de Telecinco, amb per David Cantero (53) i Isabel Jiménez (32), amb una diferència de 21 anys; els TN cap de setmana de TV3, on hi ha 19 anys de diferència entre Ramon Pellicer (54) i Agnès Marquès (35), i el Telediario de cap de setmana de TVE, amb una diferència d’edat entre Pedro Carreño (49) i Lara Siscar (37) de 12 anys.

Malgrat algunes parelles d’informatius poden tenir una edat semblant, no hi ha cap cas on la dona sigui major que el seu homòleg.

Aquesta diferència d’edat és més acusada encara en els programes d’humor, on els presentadors tenen una mitjana de 46 anys i les presentadores de 32. En canvi, en els espais d’actualitat les mitjanes són molt similars, de 46 i 45 anys, respectivament.

Per la seva part, en els programes esportius la mitjana d’edat dels homes és de 43 anys, i la de les dones de 35, i en els espais meteorològics, ells tenen una mitjana de 41 anys, i elles de 37.

“Sembla, doncs, que els criteris d’imatge que s’apliquen a homes i dones són diferents. Per ells són acceptables –i, fins i tot, necessàries- les canes i una expressió madura, mentre que per elles són molt més benvingudes les cares joves”, conclou l’autora del treball, Anna Bonet.

Desequilibri de gènere

Els teleinformatius són una excepció en la proporció de presentadors homes i dones, que són del 40 i el 60%, mentre que en general el percentatge és 54 i el 46%, respectivament. L’estudi atribueix la diferència al fet que en els telenotícies s’hagi instal·lat la cultura de crear parelles d’informatius. En la resta de programes, però, el percentatge de presentadors és superior al de presentadores.

En concret, en els espais d’actualitat, els homes representen el 53% i les dones el 47; en els d’humor, són el 75 i el 25%, respectivament; en els programes d’esports, el 79% de presentadors són homes i el 21% dones, i en els meteorològics la diferència és més ajustada, del 52 i el 48%. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram