El Consell d’Informatius de TVE, amb el recolzament de l’assemblea de professionals celebrada aquest dimarts a Torrespaña, ha denunciat que, amb els canvis que està impulsant la nova direcció, s’intenta crear “una redacció submisa i al servei del poder polític, allunyada de les preocupacions ciutadanes i dedicada a labors de propaganda electoral”.

La denúncia de l’intent de crear una redacció “paral·lela” com en el seu moment ja es va fer a Canal 9 o Telemadrid, no és nova, però ha agafat una nova dimensió amb l’arribada a finals d’octubre de José Antonio Álvarez Gundín com a nou director dels serveis informatius.

“En aquest any electoral s’ha aguditzat el procés de ‘purga’ o ‘cacera de bruixes’ iniciat fa ja més de dos anys”, afirmen els periodistes de la televisió pública. Segons denuncien en un comunicat, darrerament s’han adoptat decisions que “han suposat l’ostracisme o la marginació de professionals de reconegut mèrit i trajectòria”, assenyalen.

“A aquesta direcció li fan nosa els professionals que no fa molt temps van convertir aquests mateixos serveis informatius en un motiu d’orgull dins i fora de les nostres fronteres”, afegeixen al respecte.

Estratègia de “provocació i por”

El CdI troba “especialment significatiu” que una gran part de la “purga” s’hagi desenvolupat en l’àrea d’economia, on la direcció ha situat Cecilia Gómez Salcedo, “distingida per elaborar ‘llistes negres’ i classificacions ideològiques” dels treballadors fa dos anys.

Com a exemples de la “cacera de bruixes”, també esmenta l’acomiadament “suposadament disciplinari” de Cristina Puig; el trasllat a programes no diaris dels periodistes experts en informació laboral del Telediario; la “marginació” d’editores adjuntes dels matins del Canal 24 Horas, i les “purgues” i contractacions externes en àrees “sensibles” dels informatius. Cal recordar que, a finals de novembre, la plantilla d’informatius es va revoltar quan Gundín va canviar gairebé tots els caps de secció. 

Per tot plegat, acusen la direcció dels serveis informatius d’implementar una estratègia de “provocació i por”. 

L’exemple del Dia de la Croqueta

El Consell d’Informatius de TVE rebutja totes aquestes decisions, que al seu parer “tenen sens dubte un rerefons ideològic” i “atempten” contra la professionalitat, el mèrit i la trajectòria d’alguns periodistes que “han estat marginats” darrerament.

A més, el CdI denuncia que aquestes pràctiques “antiperiodístiques” estan conduint a “aberracions informatives”. Com a exemple, esmenta que en el Telediario del 16 de gener, es van dedicar gairebé quatre minuts a informar del Dia Internacional de la Croqueta, i només uns “pocs segons” a les denúncies del Consell d’Europa per les devolucions en calent d’immigrants o a la compareixença davant el jutge de l’exalcaldesa d’Alacant, Sonia Castedo, imputada per corrupció.

La direcció ho nega

La direcció de serveis informatius de TVE ha rebutjat “categòricament” la qualificació de “cacera de bruixes” que utilitza el CdI per, al seu parer, “desacreditar els canvis” realitzats a la redacció. També considera “forassenyat” que el Consell, de qui remarca que es troba en “procés electoral intern”, utilitzi expressions com purga, por o provocació.

“Res d’això es correspon amb el fet d’haver realitzat, en els dos últims mesos i per raons professionals, exactament 15 canvis en una plantilla de 811 informadors”, assegura la direcció que encapala Gundín en un comunicat. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram