L’associació de juristes Drets ha posat en marxa un Observatori de Pluralisme Informatiu de cara a les eleccions del 27 de setembre per recopilar dades sobre el tractament del procés sobiranista i la presència dels candidats catalans als mitjans d’àmbit estatal.

Drets remarca que, des de fa anys, els mitjans espanyols es fan ressò del procés que viu Catalunya, però en debats, tertúlies i entrevistes “rarament” hi tenen presència representants dels partits sobiranistes, malgrat ser majoritaris.

Una situació que, segons denuncia el col·lectiu, s’agreuja quan s’apropen unes eleccions catalanes, motiu pel qual s’ha proposat analitzar “de manera contrastable” fins a quin punt els mitjans donen una imatge “distorsionada” del procés i “sobrerepresenten” els candidats dels partits unionistes.

“Tendenciositat informativa”

Així doncs, els impulsors de l’Observatori esperen que les dades recopilades serveixin per denunciar la “falta de pluralisme” i la “tendenciositat informativa” de la majoria dels mitjans de comunicació espanyols.

Amb tot, i bé l’anàlisi se centrarà en els mitjans d’àmbit estatal, també es farà un seguiment dels mitjans catalans, en especial d’aquells que no estiguin sotmesos al control del Consell Audiovisual de Catalunya, com és el cas de la premsa impresa i digital.

Accions legals

Des de Drets s’adverteix que si les dades recopilades certifiquen la tendència dels mitjans espanyols a “silenciar” les forces sobiranistes i a “sobrerepresentar” els partits unionistes, s’estaria “vulnerant el dret constitucional a la llibertat d’informació dels ciutadans”, i els mitjans estarien “faltant a la seva responsabilitat d’oferir una informació veraç a la societat”.

Per aquest motiu, Drets emprendrà les accions legals que consideri oportunes per tal de garantir la pluralitat informativa, i també farà arribar els informes i les dades als mitjans objecte de l’estudi demanant un tracte informatiu just per a totes les forces polítiques catalanes que es presenten a les eleccions del 27-S.

L’Observatori de Pluralisme Informatiu, coordinat pel periodista i investigador Ricard Gili, es va activar el cap de setmana amb les dades d’aparicions de polítics catalans al debat polític de La Sexta Noche. Les dades mostren com, en els darrers tres mesos, l’espai ha donat veu en 16 ocasions a polítics catalans unionistes, en quatre a representants de forces federalistes o favorables a una tercera via, i cap a representants de les forces independentistes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram