‘Non-Violence’, escultura de Karl Fredrik Reutersward a l’exterior de la seu de l’ONU a Nova York. Almenys 109 periodistes i personal dels mitjans de comunicació han estat víctimes d’assassinats selectius, atemptats o incidents de foc creuat durant el 2015, als quals se sumarien tres morts per accident, segons un informe de la Federació Internacional de Periodistes. Les xifres són inferiors a les de 2014, quan van hi va haver 118 assassinats i 17 accidents.

“Un cop més reitero la meva crida al secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-moon, i als responsables dels organismes de l’ONU perquè facin complir les lleis internacionals que protegeixen als periodistes”, assenyala Jim Boumelha, president de la FIP.

“Els atacs de París van commocionar al món sencer i van posar davant dels seus ulls la tragèdia que representa la constant i interminable matança de què són víctimes els periodistes a tot el món, sent l’únic col·lectiu professional que paga avui dia un preu tan alt pel mer fet de realitzar la seva feina”, afegeix.

“Lamentablement, hi ha hagut desenes d’assassinats no denunciats i, llevat que el periodista sigui un corresponsal molt conegut, el món amb prou feina se n’adona. Tots els dies plana la mort sobre el periodisme en nombroses regions del món, on els extremistes, els barons de la droga i les irresponsables faccions bel·ligerants continuen assassinant periodistes amb tota impunitat”, denuncia Boumelha.

La Federació Internacional de Periodistes assenyala que l’impuls dels darrers anys per promoure una major protecció dels mitjans ha d’obrir pas a “mesures reals” per frenar la violència contra els professionals de la informació. Així, insta l’ONU a prendre “mesures concretes” a través del seu Pla d’acció sobre la seguretat dels periodistes i a adoptar una posició “ferma” contra la impunitat dels crims de què són víctimes els periodistes.

“Els informes de la FIP durant els darrers 25 anys han demostrat amb tota claredat que els periodistes i el personal dels mitjans de comunicació s’han convertit en un blanc fàcil, ja que amb prou feines es respecten les lleis nacionals i internacionals previstes per protegir-los”, afirma Anthony Bellanger, secretari general de la Federació.

“Els actuals nivells de violència contra els treballadors dels mitjans són un toc d’atenció. Han obert una escletxa per prendre mesures dràstiques encaminades a fer complir aquestes disposicions legals. Aquesta oportunitat no ha de perdre’s”, assenyala. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram