Els darrers dies s’han succeït les crítiques dels professionals al trasllat de la correlació de forces dins de Junts pel Sí a l’hora d’escollir els responsables dels mitjans públics de la Generalitat. Amb el canvi de Govern, CDC s’encarregava del nomenament o la ratificació del director de TV3 i el cap d’informatius de Catalunya Ràdio, i a Esquerra del director de Catalunya Ràdio i el cap d’informatius de TV3.

Per al comitè d’empresa de TV3, aquest “repartiment” de càrrecs mostra que l’objectiu principal per part dels partits és el “control” dels informatius. Els representants de la plantilla recorden que “no és nou que el Govern instrumentalitzi els mitjans públics”, i remarquen que per això des de fa anys reclamen la desgovernamentalització de la CCMA i que es reformi la llei.

Per la seva part, el consell professional de TV3 lamenta que, des de sempre, els recanvis en les direccions de mitjans i informatius “vénen determinats des dels partits polítics” que governen. “Malgrat que el mandat del consell de govern de la CCMA és de sis anys, per desvincular-lo dels cicles electorals, són les eleccions les que acaben definint les direccions”, assenyala al respecte.

“Si el Llibre d’estil reclama una feina basada en la independència, la professionalitat i l’eficiència, les persones que han de dirigir els mitjans públics de Catalunya i els seus informatius –serveis prioritaris– han de ser també independents, professionals i eficients”, reclama el consell professional. “Ens trobem, però, amb una línia de comandament pervertida, de nou, pels partits, que han inclòs els càrrecs directius dels mitjans en les negociacions de Govern”, es lamenta. 

Al gener, el comitè d’empresa de Catalunya Ràdio ja havia criticat com s’havia produït el nomenament del nou director i demanava que s’aprovi una Llei de la CCMA que “limiti els criteris de selecció de la direcció als estrictament professionals”.

El Col·legi de Periodistes també ha dit la seva al respecte, expressant la seva preocupació pel “mercadeig que s’està produint en el repartiment de càrrecs” dels mitjans públics. “És inadmissible que les posicions de responsabilitat als mitjans continuïn sent moneda de canvi entre els partits polítics en les negociacions per a la investidura o per a l’estabilitat parlamentària”, critica la junta de govern, al parer de la qual tot plegat és una “perversió” de la llei.

Com els professionals de TV3 i Catalunya Ràdio, el Col·legi també reclama que els responsables dels mitjans públics s’escullin en base a criteris professionals i no partidistes, i que la seva elecció estigui deslligada dels cicles electorals. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram