El ple del Parlament va rebutjar aquest dijous una moció sobre la fiscalització dels mitjans públics presentada pel Partit Popular, gràcies al vot contrari de Junts x Sí i la CUP. Els dos grups van argumentar, en línies generals, que tot i poder-hi haver aspectes del text on podrien estar d’acord (amb matisos), en el rerefons de la moció hi havia la intenció d’atacar i empetitir els mitjans públics catalans. A més, JxS i CUP proposaven ampliar el control del CAC a tots els operadors que emeten a Catalunya, a la qual cosa s’hi oposa el PP.

El punt que va ser rebutjat de forma més unànime (també per Ciutadans, Catalunya Sí que es Pot i PSC) va ser el referent a la petició d’excloure la producció externa en programes de contingut polític; és a dir, d’espais com Polònia.

El text de la moció tombada:

1. El Parlament de Catalunya manifesta el seu compromís a què els mitjans comunicació públics catalans respectin i fomentin principis i valors com la tolerància, el respecte, la diversitat i la igualtat; millorant així la qualitat democràtica a Catalunya que ens garanteixen les nostres lleis democràtiques, com l’Estatut d’Autonomia i la Constitució Espanyola.

2. El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a:

a) Vetllar, mitjançant recomanació per escrit a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i al Consell de l’Audiovisual de Catalunya, perquè els mitjans de comunicació públics compleixin amb la veracitat informativa; la funció de servei públic i el respecte i observança a les garanties que es recullen a la Llei 22/2005 de la Comunicació Audiovisual a Catalunya.

b) Excloure la producció externa en aquells programes amb contingut polític específic per facilitar, amb una major eficiència, el control sobre les instruccions i mesures que adopti el Consell de Govern de la CCMA i el CAC en relació al compliment de les garanties de pluralisme, imparcialitat i objectivitat del mitjans audiovisuals públics a Catalunya contingudes a la normativa reguladora.

c) Redefinir per l’any 2017 la despesa relativa als serveis externalitzats perquè no superi el 5% del total del pressupost anual de la societat mercantil Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

d) Redefinir els topalls pressupostaris de la societat mercantil Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals vinculant-ho obligatòriament a l’increment o decreixement mig del pressupost destinat a polítiques socials, salut i educació.

3. El Parlament de Catalunya insta el Consell de l’Audiovisual del Catalunya a:

a) Introduir un nou protocol per qualificar la pluralitat, que contempli criteris més amplis que l’estadística quantitativa en els serveis d’informatius, analitzant la pluralitat de continguts, ponderació i equilibri en la diversitat de veus a la resta de programes de la Corporació que incloguin continguts de caràcter polític, especialment als espais de tertúlia d’opinió.

b) Fixar una normativa general per a la tramitació d’expedients sancionadors que prevegi un termini màxim de 6 mesos improrrogables per a la tramitació i conclusió dels expedients, així com fixar el mateix termini per a la conclusió o arxiu definitiu dels expedients sancionadors actualment incoats.

La moció va ser rebutjada amb els vots contraris de Junts pel Sí i la CUP i el vot favorable de Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP, excepte el punt 2 b), rebutjat també per C’s, PSC i i CSQP; mentre que en el 2 c) i el 2 d) CSQP es va abstenir. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram