L’Associació d’Editors de Diaris Espanyols ha presentat una proposta per al cinquè conveni estatal de la premsa diària que ha estat qualificada de “burla” per CCOO, UGT i la Federació de Sindicats de Periodistes.

La patronal que, durant els propers quatre anys, es mantinguin els increments en la jornada laboral i la congelació salarial pactada per fer front a la crisi. Un plantejament que les tres organitzacions entenen que sorgeix “davant la seva incapacitat per donar una solució a un sector en què els esforços només els han fet els treballadors”.

A més, l’AEDE considera que la situació dels col·laboradors a la peça i treballadors freelance “no són objecte” de la negociació, segons argumenta en el document presentat. Un posicionament criticat pels representants sindicals, que remarquen que la manca de regulació provoca que en les redaccions dels diaris treballin moltes persones sense protecció ni drets, i que es tracta d’una situació “especialment preocupant” en casos com els dels corresponsals en zones en conflicte.

En la seva proposta de conveni, la patronal continua sense reconèixer els drets d’autor dels periodistes, perquè al seu parer “estan convenientment remunerats amb els contractes laborals amb els quals se cedeixen”.

Els sindicats també critiquen la possibilitat que els descansos siguin negociats individualment entre empreses i treballadors; l’afirmació de la patronal que l’estatut de redacció “només té sentit en els diaris grans”, i la “manca de voluntat” de protegir els treballadors davant “l’amenaça” que suposa l’anomenada Llei mordassa.

De les propostes per a la negociació dels representants dels treballadors, l’AEDE només ha acceptat dos punts: l’adaptació dels períodes de prova a la legislació vigent, i la possibilitat que el permís de maternitat i paternitat es pugui unir amb les vacances.

La següent reunió entre els representants la patronal i els sindicats serà el proper 8 de juny. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram