La Plataforma per la Llengua ha posat en marxa la campanya El català, sense fronteres, en la qual exigeix a les institucions europees i als estats espanyol, francès, andorrà i italià que facin possible la “reciprocitat total” dels mitjans audiovisuals en català a tots els territoris del domini lingüístic. La iniciativa demana el compromís “ferm i inequívoc” dels quatre estats perquè garanteixin legal i tecnològicament aquesta reciprocitat.

La nova campanya de l’organització també insta la Comissió Europea a intervenir i a fer aplicar a Espanya, França i Itàlia la Directiva 2010/13/UE, la qual insta els estats membres a garantir la llibertat de recepció dels serveis de comunicació audiovisual procedents d’altres territoris.

Paral·lelament, la iniciativa denuncia davant el Comissionat de Drets Humans del Consell d’Europa “l’incompliment” de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM) per part dels tres estats esmentats. La carta estableix el compromís “a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d’una llengua regional o minoritària, i a no oposar-se a la retransmissió d’emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en aquesta llengua”.

La nova campanya de Plataforma per la Llengua està centralitzada en el portal estimoelcatala.cat on les persones interessades poden signar el manifest Prou fronteres en les emissions en català! –aspira a superar les 30.000 signatures– i dinamitzar-ne la difusió a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #CatalàSenseFronteres. En aquest sentit, l’entitat convida tothom a participar-hi a través de la xarxa publicant vídeos que reclamin la reciprocitat total dels mitjans en català des del seu territori amb l’etiqueta de la campanya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram