El Grup de Periodistes Ramon Barnils va presentar aquest dilluns la sisena edició de l’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics, que presenta 12 reportatges en profunditat sobre els temes que han estat silenciats, ignorats o infrarepresentats en els grans mitjans durant el 2015.

Per cinquè any, el projecte s’ha tirat endavant gràcies al crowdfunding. En concret, el Grup Barnils ha recaptat 10.640 euros de 387 micromecenes (l’objectiu eren 9.000), la segona xifra més alta aconseguida, només superada pels 15.580 euros de l’any passat, quan a més d’un nou Anuari també es va renovar el portal de Mèdia.cat. Els diners aportats pels mecenes representen el 80% del finançament del projecte.

Els 12 silencis de 2015

Entre d’altres, l’Anuari 2016 revela que la contractació de càrrecs de confiança dels partits a les diputacions de Barcelona i Lleida és contrària a la llei. També publica reportatges sobre la reclamació d’Irídia a la Generalitat pel suïcidi d’una interna en règim d’aïllament a la presó de Brians, el qual ha provocat la revisió del protocol per part del Govern; les deu escoles privades i concertades de Barcelona per on han passat les famílies més significades de la política i l’economia catalanes, i la història de Lyssa, la tercera víctima mortal per violència transfòbica als Països Catalans.

La resta de reportatges de l’Anuari, són: Les dietes a l’ombra dels consells comarcals; ‘Onze del Raval’, ‘Xacal’ i ‘Tigris’: molt soroll per no gaire res; El futbol, una inversió de l’Estat; Iberpotash, el gegant de la sal; El ‘lobby hoteler’ de les Balears, els amos del paradís; Multinacionals catalanes i ‘lobbies’: el ‘backstage’ d’Europa; L’altra cara del domini .cat; i Retrat crític d’El Corte Inglés.

El projecte també conté un calendari del periodisme crític que recull altres qüestions silenciades o tractades de manera esbiaixada, incompleta o polèmica, així com infografies i llistes que recuperen aquells temes d’actualitat que han de deixat de ser al focus mediàtic.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram