La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha anunciat que l’Executiu posarà en marxa en els propers mesos l’Observatori de la Igualtat de Gènere perquè faci un “seguiment de la imatge i dels estereotips de les dones” publicats als mitjans de comunicació, internet i les xarxes socials.

“Per al Govern, l’eradicació de la violència masclista i l’assetjament sexual és una qüestió central que passa per eradicar les representacions vexatòries i discriminatòries de les dones en l’espai públic i comunicatiu”, ha argumentat la consellera sobre la iniciativa. ”No ens aturarem en la lluita contra aquesta xacra”, ha reblat.

Neus Munté ha avançat la creació d’aquest observatori durant la compareixença conjunta amb el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher, per anunciar la demanda presentada davant la Fiscalia Provincial de Barcelona en relació amb 15 continguts d’internet que inciten o justifiquen la violència masclista, la banalitzen, desautoritzen les dones, i vehiculen missatges misògins o que tracten vexatòriament o objectualment les dones, segons han denunciat.

Continguts inacceptables

Els continguts denunciants, analitzats en un informe del CAC, són deu blogs (com ara Dominación machista, El rincón del macho o La cueva de Misógeno) i cinc vídeos de YouTube (entre els quals destaca Cómo pegar a una mujer); a aquesta plataforma se li ha demanat la immediata retirada de les peces. Segons assenyala l’ens regulador, es tracta de continguts amb unes xifres “notables” de visites i visualitzacions.

Roger Loppacher ha explicat que l’informe ha constat la presència de “continguts especialment rebutjables, lesius i feridors, que infringeixen clarament el Codi Penal”, i que “són del tot inacceptables en una societat que aspira a l’eradicació absoluta de la violència masclista i a la plena igualtat entre homes i dones”, segons ha afirmat el president del CAC.

“Els blogs analitzats en aquest informe del CAC transmeten una visió distorsionada i simplificada de les dones i banalitzen la violència masclista, perjudicant l’aplicació del principi d’igualtat en la vida quotidiana de dones i homes, pel qual treballem des del Govern, tal com mandata la llei”, ha dit per la seva part Neus Munté. Per a la consellera, l’accessibilitat a aquestes continguts “és especialment greu en el cas dels menors en etapa formativa, influenciables a aquests tipus d’expressions i actituds ofensives, discriminatòries i vexatòries contra les dones”.

Loppacher ha recordat que l’actuació s’emmarca en la decisió del CAC d’iniciar l’anàlisi de continguts de risc a internet, seguint el model d’altres autoritats reguladores, per l’increment del consum audiovisual a través de la xarxa. “Segons la Comissió Europea, el 70% del trànsit a la xarxa correspon al visionament de continguts audiovisuals”, ha remarcat.

De fet, aquest és el tercer informe elaborat per l’ens regulador català sobre continguts de risc a internet, després dels relatius a la pornografia infantil i a l’anorèxia. En tots dos casos també es van presentar sengles denúncies davant la Fiscalia.

Incitació a la violència masclista

L’informe del Consell de l’Audiovisual constata que els ítems analitzats podrien incitar a la violència masclista, en les seves múltiples formes (física, psicològica i sexual) i àmbits (privat o públic) o bé la plantegen com una pràctica justificada.

Per exemple, segons explica el CAC, en un vídeo analitzat s’indica amb detall quines són les regles que ha de seguir un home que pega la seva cònjuge. En altres pàgines es justifica l’ús del càstig físic envers les dones i s’hi inclouen una sèrie d’indicacions per exercir-lo. Així mateix, també s’analitzen diverses imatges que mostren diferents dones essent objecte de violència física i sexual acompanyades de comentaris que justifiquen la violència envers les dones, a les quals fins i tot se les qualifica d’animals.

L’estudi del CAC també constata, en el conjunt de les pàgines analitzades, la presència de continguts que banalitzen la violència masclista, ja sigui tractant-la com un fet normal o natural; bé relativitzant o minimitzant les xifres de víctimes, o bé posant en qüestió, en alguns casos, les xifres oficials de víctimes.

D’altra banda, també ha detectat nombrosos continguts d’aquestes pàgines que utilitzen un llenguatge vexatori envers les dones i que recorren de manera reiterada als insults i a les desqualificacions. En alguns, a més, s’hi mostren imatges on les dones són tractades d’objectes acompanyades de comentaris complaents amb aquesta humiliació.

Finalment, l’informe també troba continguts que desautoritzen les dones, amb discursos que defensen la seva inferioritat i que es mostren favorables a la restricció dels seus drets, com ara a la llibertat, l’educació, el vot, la llibertat sexual, la compra de propietats, etc.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram