El projecte Líbia, Europa o mort. La travessia més perillosa dels refugiats, del reporter gràfic Ricard García Vilanova i el periodista Karlos Zurutuza, ha estat distingit amb la primera edició de la beca per a la investigació fotoperiodística de Photographic Social Vision, dotada amb 8.000 euros. En la seva primera edició, la participació ha superat les expectatives de l’organització, amb una seixantena de projectes presentats.

El projecte guanyador, que s’haurà de desenvolupar en nou mesos, incideix en el fet que, després del tancament de la ruta dels Balcans per l’acord entre la Unió Europea i Turquia, Líbia es postula com el principal punt de partida per a la migració irregular a través del Mediterrani.

“Amb el premi aspirem a explicar una història que, d’altra manera, quedaria en l’oblit per la falta de finançament i d’interès dels mitjans generalistes”, ha remarcat Zurutuza, que va coincidir amb García Vilanova en la caiguda de Trípoli l’any 2011.

“Una de les funcions del reportatge és conscienciar socialment sobre els efectes de l’acord de la Unió Europea amb Turquia, i fomentar que es busquin altres solucions a les actuals. Fotogràficament és un repte, però, encara que estiguem en un context de violència, aquests nou mesos ens donaran marge suficient per reflexionar, connectar amb les persones, i tractar la seva situació amb la major responsabilitat, respecte, i empatia possibles”, explica el fotoperiodista.

“La rellevància i potència del tema ens han fet decantar-nos per aquest projecte per llançar llum sobre un escenari relegat en l’agenda dels mitjans de comunicació”, assenyala el jurat, que ha mostrat confiança en la “solidesa” dels autors. A més, el veredicte “valora fonamentalment anar més enllà de la notícia diària i puntual per explicar aquesta realitat en profunditat seguint la línia d’un periodisme social que busca traslladar els testimonis dels seus protagonistes en el periple que els porta des del desert, al sud del país, fins a la costa i, d’allà, al mar”.

El jurat estava format per Jordi Rovira (president), Jordi Martí Gómez, Sandra Balsells, Pepe Baeza i Silvia Omedes.

La beca es dirigeix a professionals del sector, fotògrafs, experts en investigació i estudiants amb experiència, i la seva creació és fruit de la “urgent necessitat” de donar suport al fotoperiodisme d’investigació, un exercici professional “abandonat” pels mitjans i que la Fundació Photographic Social Vision considera una pràctica “imprescindible i bàsica en el desenvolupament de societats democràtiques sanes”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram