L’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya (TAC) denuncia que el 64% dels programes que s’emeten diàriament en horari de protecció reforçada de tarda (de 17 a 20 h) no són adequats per a la infància i vulneren tant el Codi d’Autorregulació de Continguts Televisius com la Llei de comunicació audiovisual.

L’entitat arriba a aquesta conclusió després d’haver analitzar la programació de les principals cadenes – Telecinco, Antena 3, Cuatro, laSexta, La 1 i TV3– durant la setmana del 27 de juny a l’1 de juliol. En concret, de les 70 emissions analitzades en horari de màxima protecció, TAC n’ha detectat 45 que no respecten la normativa audiovisual.

Els espais més “conflictius” per als menors són Acacias, 38 i Seis hermanas (de La 1), Amar es para siempre i El secreto de Puente Viejo (Antena 3), Sálvame naranja (Telecinco) i Más vale tarde (laSexta).

Destaca el fet que, segons l’entitat, Antena 3 i Telecinco vulneren el Codi i la Llei de audiovisuals en el 100% de la programació emesa en horari de protecció reforçada de tarda.

L’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya argumenta que, per una banda, en els espais com Sálvame naranja o Zapeando “es dóna una mala praxi de la professió periodística que es basa en el sensacionalisme i en les conductes asocials, com són la burla, la crueltat, el sexisme i el menyspreu a la persona”.

Pel que fa a la ficció, assenyala que les sèries televisives programades “es basen en temàtiques conflictives per a adults, a més d’estar-hi presents la violència física, el sexe implícit i d’utilitzar un vocabulari poc educatiu per a menors d’edat”, i posa com a exemple els casos d’El secreto de Puente Viejo o Seis hermanas.

“Cal que les televisions recondueixin el model que elles mateixes han creat. Han signat un pacte d’autorregulació i estan sota una llei que no compleixen respecte l’assumpte més important: la infància”, assenyala el president de TAC, Josep Maria Guerra i Mercadal.

“Ara que estem en temps d’estiu, de vacances escolars, els espectadors demanem que les cadenes sumin i no restin, perquè el temps d’oci audiovisual dels nens i nenes que no tenen accés a activitats fora de casa sigui positiu. La televisió no és l’única cosa que han de fer, però la realitat és que molts es troben davant d’ella una estona cada tarda. Aquesta estona és, justament, on hem de parar especial atenció”, reclama Guerra a les cadenes.

Per altra banda, TAC considera “prioritari” que les cadenes que introdueixin un sistema de control parental en els continguts que pengen en les seves plataformes digitals per la migració del consum juvenil cap a les noves plataformes. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram