El ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha conclòs que l’esquetx d’Empar Moliner a Els matins de TV3 on cremava una suposada Constitució Espanyola es va efectuar en un context satíric i està emparat “l’exercici del dret a la llibertat d’expressió”.

Com era de preveure, l’exculpació de Moliner ha comptat amb els vots favorables favorables dels tres consellers nomenats a proposta de CDC i ERC (Roger Loppacher, Yvonne Griley i Salvador Alsius) i el vot contrari dels de PP (Daniel Sirera), PSC (Carme Figueras) i UDC (Eva Parera), de manera que s’ha acabat aprovant gràcies al vot de qualitat del president Loppacher.

El passat 11 d’abril, en la secció El comentari d’Empar Moliner d’Els matins, la periodista i escriptora va criticar amb el seu estil irònic la decisió del Tribunal Constitucional d’anul·lar el decret català sobre pobresa energètica, mentre anava arrancant pàgines d’una suposada Constitució Espanyola i les abocava en un bidó on hi acabava calant foc (com a recomanació per poder escalfar-se a les 895 famílies que havien demanat restar protegides dels talls de subministrament).

L’acord del ple del CAC assenyala que, perquè es produís una vulneració del dret a l’honor “no és suficient la mera crítica o burla”, sinó que és necessària “una desqualificació injuriosa”. En aquest sentit, la resolució considera “cabdal” el context en el qual es produeix la crítica o la burla. En el cas de la performance de Moliner, el ple del CAC considera que les manifestacions efectuades “no tenen una finalitat de menysprear”.

L’acord del CAC remarca que l’espai de Moliner a Els matins és una secció satírica on la col·laboradora opina en to irònic i humorístic sobre temàtiques diverses que normalment s’han publicat a la premsa escrita. A més, recorda que el Tribunal Europeu de Drets Humans apunta que “la llibertat d’expressió protegeix no només el contingut de les idees i la informació que es transmet, sinó també la forma com es difon”.

Els consellers discrepants argumenten que la secció de Moliner no és satírica

Els tres consellers que han rebutjat l’acord del ple del CAC han emès un vot particular conjunt on argumenten el seu posicionament per la discrepància a l’hora de definir la secció. Sirera, Figueras i Parera afirmen que la intervenció d’Empar Moliner “en cap cas” es pot considerar de “satírica, irònica i humorística”, tal com assenyala l’acord del ple, sinó que al seu parer és un espai “on s’informa i s’opina d’actualitat”.

A partir d’aquí, els tres consellers asseguren que la informació que dóna Moliner en la seva secció “és esbiaixada, manipulada i dramatitzada per tal de traslladar a la persona espectadora la sensació de l’existència d’un organisme perseguidor dels catalans”, en referència al Constitucional.

Sirera, Figueras i Parera també es pronuncien sobre la defensa que Empar Moliner va fer dos dies després en el mateix espai arran de la dimensió que havia agafat la seva performance. Així, critiquen que “lluny de servir per rectificar o complementar” la informació donada l’11 d’abril, la nova intervenció es va utilitzar per “reforçar les argumentacions de la col·laboradora”.

En el seu vot particular, els tres consellers mostren preocupació pel fet que un mitjà públic “articuli i empari qualsevol manipulació informativa, permetent que se’n faci espectacle”. Finalment, també qualifiquen de “preocupant” que en una televisió pública “s’hi permeti la crema de llibres, siguin els que siguin”, quan el que hauria de fer és, diuen, “promoure la cultura”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram