El ple de les Corts Valencianes ha aprovat la Llei que regula i recupera el servei de radiotelevisió pública, que en la nova etapa adoptarà el nom de Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació. El text s’ha aprovat amb el vot favorable de PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans, mentre que el PP s’ha abstingut. L’objectiu ara és poder iniciar les emissions abans d’acabar l’any.

El document aprovat contempla un límit en l’aportació pública, que serà d’entre el 0,3 i el 0,6% del pressupost de la Generalitat. A més, es preveuen mecanismes de control per evitar l’endeutament i garantir la independència i la pluralitat.

La llei estableix que la Corporació estigui comandada per un consell rector amb deu membres, els quals seran elegits el proper 27 de juliol per les Corts, mentre que la direcció general serà escollida per concurs públic.

A més, la nova radiotelevisió es dotarà d’un consell d’informatius i d’un consell de la ciutadania. Aquest segon estarà format per 13 membres, quatre escollits pel consell rector i nou se seleccionaran entre les persones proposades per associacions i entitats.

El text també preveu la creació de dos canals de televisió, un generalista i un altre d’informatiu, a més d’un tercer d’infantil que d’entrada emetria per internet (tot esperant recuperar el segon múltiplex). També es contemplen dues emissores de ràdio, una generalista i l’altra dedicada a la música i la cultura valenciana.

Conflicte amb els extreballadors

El principal punt de conflicte de la nova llei és el paper dels extreballadors de RTVV, els quals denuncien que la llei no reconeix els seus drets laborals. Inicialment s’havia previst una prioritat d’accés en la composició de la plantilla definitiva, però finalment hauran de passar pel mateix procés de selecció que la resta, tot i que en la valoració de mèrits es tindran en compte l’antiguitat a RTVV i l’haver-hi accedit per oposició.

L’únic compromís és una borsa de treball amb prioritat per als extreballadors per fer contractacions temporals de cara a l’arrencada de la nova radiotelevisió.

El comitè d’empresa s’ha mostrat satisfet per la recuperació del servei de radiotelevisió públic, però indignat pel text aprovat respecte als antics treballadors. Així, ja ha avisat que la nova llei provocarà més inseguretat jurídica i que la seva aplicació pot comportar més demandes als tribunals.

“Este últim aplaudiment en peu de diversos partits a l’hemicicle valencià, m’ha semblat com si estigueren ballant damunt la tomba dels nostres drets laborals”, ha lamentat gràficament Josep Lluís Fitó, president del comitè.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram