El ple Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha aprovat l’informe sobre la cobertura de la campanya de les eleccions generals del 26 de juny, del qual en destaca dues conclusions principals. Per una banda, el CAC assenyala que TV3 va respectar el principi de pluralisme amb cobertura en què per primer cop va prescindir dels blocs electorals.

I per l’altra, tal i com ja va passar en l’anàlisi de les eleccions del 20 de desembre, conclou que les dues grans televisions privades no van reflectir la pluralitat sorgida dels anteriors comicis. Segons el CAC, Telecinco i Antena 3 només es van centrar en els quatre grans partits, obviant les altres cinc formacions que també van obtenir representació parlamentària al desembre.

Noves discrepàncies

Com en l’anàlisi de la cobertura del 20-D, l’acord del ple del Consell va rebre els vots favorables dels tres consellers nomenats a proposta de CDC i ERC (Roger Loppacher, Yvonne Griley i Salvador Alsius) i el vot contrari dels de PP (Daniel Sirera), PSC (Carme Figueras) i UDC (Eva Parera), de manera que s’ha acabat aprovant gràcies al vot de qualitat del president Loppacher.

Els tres consellers discrepants argumenten el seu vot contrari a l’acord perquè consideren que el CAC “no es pot limitar a donar dades quantitatives per valorar amb garanties el compliment del pluralisme polític”, i perquè l’ens “no pot obviar en les seves conclusions les crítiques i les denúncies” realitzades en relació al tractament de la informació en campanya.

A més, Daniel Sirera també s’oposa a l’informe perquè al seu parer sobrepassa el seu àmbit competencial amb l’anàlisi de televisions estatals com La 1, Telecinco i Antena 3.

Conclusions

L’informe del CAC apunta que la cobertura de TV3 i Catalunya Ràdio va respectar el pluralisme, atès que van donar temps a totes les forces que van obtenir representació parlamentària en les eleccions de desembre. A més, destaca que van aplicar el criteri d’equitat i no estrictament el de proporcionalitat, de manera que, mantenint l’ordre del més al menys votat, van tendir a igualar el temps dedicat a cada partit i a minimitzar les diferències entre els extrems.

Quant a 8tv i RAC1, l’ens regulador conclou que tots dos van aplicar el criteri de pluralisme, ja que van donat veu a les sis formacions amb representació. Tanmateix, en el cas de 8tv assegura no hi va haver correspondència entre el temps de notícia dedicat a les diferents candidatures i els resultats electorals obtinguts.

Pel que fa al grup RTVE, l’informe assenyala que es va mantingut el criteri, ja aplicat al desembre, de respectar el pluralisme i d’utilitzar el principi de proporcionalitat directa. Així, TVE Catalunya ha donat veu, en el mateix ordre i proporció que els resultats del 20-D, a les sis formacions catalanes que van obtenir escó, mentre que La 1 va fet el mateix amb els nou partits que van obtenir escó en l’àmbit estatal.

Finalment, com ja hem apuntat abans, el document del Consell de l’Audiovisual conclou que la cobertura dels informatius des televisions privades Telecinco i Antena 3 no va reflectir la pluralitat sorgida dels comicis de desembre, ja que es va concentrar en els quatre principals partits: PP, PSOE, Podem i Ciutadans. 

En l’informe del Consell de l’Audiovisual s’analitzen els teleinformatius diaris TN migdia i TN vespre de TV3; la roda informativa de 9.30 a 10 h del 3/24; Catalunya migdia de Catalunya Ràdio; 8 al dia de 8tv; el 14/15 de RAC1; L’informatiu migdia de TVE Catalunya; el TD1 i el TD2 de La 1; Informativos Telecinco de migdia i nit de Telecinco, i Noticias 1 i Noticias 2 d’Antena 3 TV.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram