Arran de l’atemptat d’aquest dijous a Niça, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha instat de nou mitjans i professionals de la informació a respectar la privadesa de les víctimes i a evitar les cobertures excessives i l’ús de recursos espectacularitzadors.

En el cas de les televisions, el CAC recorda que abans de l’emissió d’imatges especialment dures o que puguin ferir la sensibilitat de les persones, cal advertir-ho. L’ens també remarca que cal tenir molta cura amb les imatges preses per particulars amb telèfons mòbils, i insta a editar-les abans d’emetre-les.

Com en altres situacions similars, el CAC ha recordat a les redaccions que tenen a la seva disposició el document Recomanacions sobre el tractament informatiu de les tragèdies personals, a més dels codis deontològics.

El document elaborat per l’ens regulador assenyala que convé evitar la intrusió en la privadesa de les víctimes i en la dels seus familiars, així com l’ús de recursos que tinguin una funció preferentment espectacularitzadora. A més, afegeix que cal eludir les estratègies de sobreatenció mediàtica,i que resulta fonamental evitar qualsevol mena d’especulació o conjectura per no suscitar temors innecessaris.

Les recomanacions del CAC també assenyalen que, en cas de tragèdies provocades per grups terroristes, les expressions per designar-los han de ser rigoroses i exactes, evitant per exemple parlar de terrorisme islàmic, que fa referència a tot l’Islam. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram