Dos dies és el que ha durat el pacte per nomenar el periodista Josep López nou president de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació. Aquest dijous, Ciutadans es va alinear amb el PP i va retirar el seu suport a la candidatura de l’excorresponsal a Brussel·les de Canal 9, trencant el consens assolit dos dies abans amb PSPV, Compromís i Podem. Segons va argumentar el portaveu de C’s en la comissió parlamentària, Toni Subiela, el nomenament de López seria “ètic” però no “estètic”.

D’aquesta manera, feia referència a les vinculacions amb el PSPV de la dona de López, cosina dels dirigents Alfred Boix i José Manuel Orengo. Un parentiu que ja es coneixia abans, però que ha estat explotat a fons pel PP aquests dies (i del qual se n’ha fet un ampli ressò l’ABC), provocant que al final C’s canviés de parer. Cal recordar que López, que va treballar a Canal 9 des del naixement fins al tancament, ha estat molt crític amb la gestió que els populars van fer de RTVV.

En la comissió parlamentària d’aquest dijous, on van comparèixer tots els aspirants a formar part del consell rector de la CVMC, la candidatura a la presidència del periodista va rebre vuit vots a favor (PSPV, Compromís i Podem) i set en contra (PP i C’s).

De reproduir-se aquest repartiment de forces al ple de les Corts Valencianes de dimecres 27, el seu nomenament quedaria seriosament compromès (a banda de retardar la posada en marxa de la nova RTVV), al no obtenir el suport necessari en primera votació ni tampoc en segona volta, ja que PSPV, Compromís i Podem sumen 55 diputats.

Segons la Llei aprovada el 14 de juliol, per escollir la presidència de la Corporació es necessita el suport de dos terços de la cambra (66 dels 99 diputats). Si no s’obté, en una segona votació, a celebrar en un altre ple, es requereix una nova majoria de tres cinquens (60). Si no s’aconsegueix, es podria designar la presidència (sempre que estès vacant) en el següent plenari per majoria absoluta (50). En aquest cas, però, la persona escollida ostentaria el càrrec de manera provisional per un màxim de sis mesos, mentre en paral·lel s’obre un nou procés per nomenar una Presidència amb el suport de les Corts requerit (i al qual es podria tornar a presentar).

Per acabar d’embolicar una mica més la situació, aquest dijous Ciutadans va proposar per a la presidència Joaquim Ferrandis, fins fa poc periodista de la desmantellada delegació d’El País. Segons El Temps, la candidatura de l’expresident de la Unió de Periodistes Valencians tindria el suport de Compromís i Podem, i no hauria estat mal vista pel PP, però el PSPV es va negar a canviar de presidenciable dos dies després de consensuar el nom de Josep López.

Una excap d’informatius de RTVV al nou consell rector

En la comissió parlamentària, el PP sí va donar suport a la resta de candidatures al consell rector de la CVMC, després que s’acordés cedir a les queixes dels populars, que reclamaven més representació. Al final, doncs, s’ha sacrificat Rosa Serrano (proposada per Podem) com a candidata a consellera provisional, essent substituïda per Maite Fernández, que va ser cap d’informatius de Ràdio Nou, subdirectora d’infomratius de Canal 9, subdirectora de Comunicació de RTVV, i directora general de relacions informatives del Govern d’Alberto Fabra. La seva candidatura, però, no agrada gens a Compromís i Podem. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram