El Consell de la Informació de Catalunya ha conclòs que La Vanguardia i el programa Trencadís, de 8tv, van vulnerar el Codi Deontològic de la professió al difondre el passat febrer dades personals i familiars d’una menor d’edat sense autorització. La queixa la va presentar la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat, que ostenta la custòdia i representació legal de la menor.

La vulneració es va produir produir el 25 de febrer, en un articla a La Vanguardia, i l’endemà, a 8tv, en informacions de la mateixa periodista, Mayka Navarro, sobre el cas de la menor que dos anys abans havia estat alliberada després de passar set mesos segrestada a la selva boliviana per un ciutadà d’aquell país, veí dels seus pares a l’Hospitalet.

En l’escrit d’al·legacions, La Vanguardia argumentava que les dades difoses, noms i localització, es poden trobar fàcilment a internet, i destacava que a la noia se li havia pixelat el rostre. (8tv no va presentar al·legacions, de manera que el CIC entén que les del diari serveixen per als dos casos, al ser la mateixa periodista i mitjans del mateix grup.)

Les vulneracions anteriors no ho justifiquen

El Consell de la Informació considera que, el fet que les dades personals i familiars de la menor es puguin trobar a internet, “no justifica” que un mitjà les reprodueixi sense un permís explícit de la seva representació legal, en aquest cas la DGAIA. “Està clar que, en aquest sentit, tant el criteri 9 com l’11 del Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya són molt explícits en aquest aspecte”, assenyala.

El CIC també recorda que cap dels dos reportatges afegeixen nova informació sobre el cas, i recalca que, per molt que dos anys abans els mitjans ja vulneressin la deontologia periodística en la seva cobertura, “no excusa tornar-ho a fer”.

Sobre les al·legacions de La Vanguardia, el Consell de la Informació afirma que “no se sostenen”, ja que l’exercici de la professió “també hauria de suposar no caure en errors comesos en el passat en l’àmbit del dret a la intimitat de les persones i la seva identificació, sense el consentiment previ”. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram