L’eurodiputada d’Izquierda Unida Marina Albiol ha presentat una pregunta a la Comissió Europea on denuncia l’apologia del franquisme per part de TVE. La petició de pronunciament es produeix després que, aquest dilluns, La 2 emetés Sin novedad en el Alcázar, pel·lícula italiana de 1940 (va guanyar la Copa Mussolini al millor film) que “glorifica” el cop d’Estat de 1936 a Espanya i fa “apologia” dels valors del franquisme, segons denuncia la diputada.

En la seva missiva, Albiol recorda que no és el primer cop que la televisió pública emet films que difonen “l’ideari franquista”. Només cal recordar que, el 18 passat de juliol, coincidint amb el 80è aniversari del cop d’estat, La 2 va emetre ¡El santuario no se rinde!, film propagandístic de la dictadura dirigit per Arturo Ruiz Castillo el 1949.  

“En una UE que es considera espai de llibertat i democràcia, l’emissió de propaganda d’una dictadura responsable de greus violacions dels drets humans, reconegudes per institucions com el Consell d’Europa, no hauria d’ocórrer”, remarca Marina Albiol.

L’eurodiputada pregunta a la Comissió si vetllarà pel compliment de la Decisió Marc 2008/913/JAI, la qual “prohibeix l’apologia de règims culpables de delictes contra la humanitat”. Segons Albiol, l’Estat espanyol l’incompleix “sistemàticament”, a més d’altres recomanacions i programes europeus al respecte.

“Considera la Comissió que a l’Estat espanyol no es respecten les convencions en matèria de memòria, com ha apuntat el relator especial de Nacions Unides per a la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i la no-repetició?”, pregunta per acabar l’eurodiputada d’EUPV. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram