El jurat de l’onzena edició del Premi de Periodisme Solidari Memorial Joan Gomis ha donat a conèixer els seus guanyadors. En la categoria d’obres periodístiques s’ha distingit el reportatge La vida (invisible) bajo el plástico, de la periodista Silvia Melero, publicat el 4 de febrer a Revista 21. Quant a la modalitat de trajectòria, enguany s’ha premiat el programa Solidaris de Catalunya Ràdio. Els guardons, cadascun dotat amb 1.500 euros, es lliuraran l’1 de desembre en un acte a la Facultat de Comunicació Blanquerna.

El veredicte assenyala que la peça de Silvia Melero mostra la situació “d’injustícia i semiesclavatge” en què viuen els immigrants que treballen les grans extensions de cultiu dels hivernacles d’Almeria, i destaca que la periodista dóna veu als afectats i a les institucions que vetllen pels Drets Humans en aquesta regió “amb un gran treball sobre el terreny”.

El jurat subratlla que Melero és una periodista freelance “convençuda del poder de la comunicació per aconseguir el canvi social”, d’aquí que decidís dirigir els projectes Desinstrumentados i Cómo lo cuento, associacions per fomentar un periodisme exercit des de la consciència, “explicant allò que els grans mitjans no diuen, donant veu a aquells que no la tenen i transmetent una mirada crítica sobre la resta de mitjans de comunicació”.

Per la seva part, el programa Solidaris, que emet a Catalunya Ràdio des del 2008, ha estat guardonat per la seva tasca de donar veu setmanalment a institucions, col·lectius i persones que lluiten en favor de la justícia social i els drets humans, amb la qual ha viatjat arreu del món.

El jurat considera “de gran valor que un programa d’aquestes característiques es mantingui en actiu en una ràdio pública, davant la situació actual”. El veredicte també destaca que Solidaris combina diversos gèneres periodístics, com l’entrevista o el reportatge, aportant alhora dades i xifres, cosa que fa que “siguin peces amenes amb gran valor documental”.

El jurat estava format per representats de les entitats convocants: Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Mans Unides, Fundació Cultura de Pau, Facultat de Comunicació Blanquerna, les revistes El Ciervo i Foc Nou, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, a més de la família de Joan Gomis. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram