“No sabem què amagaven els seus ulls, però sí sabem de primera mà què s’amaga en aquesta sèrie sobre el seu protagonista: el feixisme, l’odi i la mort”, etziba l’Amical de Mauthausen i Altres Camps sobre la minisèrie de Telecinco Lo que escondían sus ojos, que narra l’aventura entre Ramón Serrano Suñer, ministre d’Exteriors i cunyat del general Francisco Franco, i Sonsoles de Icaza, marquesa de Llanzol.

L’entitat mostra la seva sorpresa pel fet que un dels personatges “més negres de la història” d’Espanya protagonitzi una producció de tall romàntic, i acusa la cadena d’oblidar mencionar “que l’enamoradís Ramón de la sèrie és poc menys que un genocida”.

L’Amical de Mauthausen considera que “l’intent d’edulcorar” un feixista com Serrano Suñer és “un atac a tots els principis democràtics que haurien de regir la nostra societat”, i demana la retirada “immediata” de la sèrie i una disculpa de la cadena. Lo que escondían sus ojos, basada en la novel·la homònima de Nieves Herrero, consta de quatre capítols, dels quals ja se n’han emès dos.

“Considerem aquesta producció un afront directe a les víctimes del franquisme i el nazisme i als seus familiars. Una burla als milers d’antifeixistes que van deixar la seva joventut i la seva vida per fer d’aquest un país millor, i una falta de respecte a totes les persones que treballen per la recuperació de la memòria històrica”, manifesta l’associació.

L’Amical recorda que Ramón Serrano Suñer va ser el responsable que uns 9.000 “rotspanien” acabessin presos de Hitler. “Ell i el seu cunyat, Francisco Franco, van permetre els assassinats del nazisme, van observar tranquil·lament com milers de republicans eren tancats i massacrats, sense moure un dit”, assenyala.

L’entitat atribueix a Suñer la “responsabilitat directa” en els 5.500 republicans que van morir als camps nazis. “A més, als que van sobreviure, el tètric ministre no els va posar cap facilitat. Va aconseguir que el règim franquista no els reconegués com a espanyols i els va negar la tornada a la llar que molts anhelaven”, rebla l’Amical. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram