La Comissió Europea ha presentat un projecte de reforma pel qual permetrà que llibres, revistes i diaris digitals puguin tributar com els seus equivalents en paper. A l’Estat espanyol, la mesura suposaria que les publicacions digitals passarien de l’actual IVA general del 21% al superreduït del 4%. Amb tot, la mesura no serà obligatòria i els diferents Estats decidiran si apliquen l’equiparació o no.

Actualment, la normativa comunitària prohibeix un tractament fiscal favorable per a les publicacions digitals, a diferència dels formats impresos, de manera que no es permet gravar-les amb taxes reduïdes o superreduïdes.

De fet, França i Luxemburg ja van baixar l’impost de les publicacions digitals equiparant-lo amb el de les impreses, i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea els va obligar a incrementar-lo de nou.

Fa cinc anys, el Parlament Europeu va aprovar una resolució que instava la Comissió Europea a eliminar les diferències impositives entre publicacions impreses i digitals, recollint així la reclamació de diverses associacions d’editors.

La proposta d’unificació del gravamen ara presentada forma part d’un paquet d’iniciatives per simplificar el mercat digital, entre les quals també hi ha la creació d’una finestreta única per pagar els impostos per a les empreses de compravenda online que operen en diversos països. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram