El titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Madrid, Arturo Zamarriego, que la setmana passada va prohibir a El Mundo difondre els resultats de la investigació sobre els suposats delictes fiscals en el món del futbol, coneguda com a football leaks, ha ampliat l’abast de la mesura a la resta de mitjans que han participat en la investigació a través del consorci European Investigative Collaborations.

És a dir, Der Spiegel (Alemanya), L’Espresso (Itàlia), The Sunday Times (Regne Unit), Mediapart (França), LeSoir (Bèlgica), Expresso (Portugal), Politiken (Dinamarca), NRC Handelsblad (Països Baixos), Falter (Àustria), Newsweek (Sèrbia) i RCIJ/The Black Sea (Romania), a més d’El Mundo.

Zamarriego ordena “la paralització i/o prohibició” de publicar en paper o digital “la informació confidencial de caràcter personal, financera, fiscal o d’índole legal” dels clients del despatx Senn Ferrero Asociados, assessoria fiscal de diversos esportistes i sol·licitant de la mesura. El magistrat assenyala que permetre la divulgació d’unes dades que s’investiga s’han obtingut il·lícitament suposaria “emparar un presumpte fet delictiu”.

En el cas dels mitjans no espanyols, Arturo Zamarriego recorre a l’auxili judicial i es dirigeix a l’autoritat judicial alemanya, ja que el setmanari Der Spiegel va ser el que va obtenir els documents investigats al consorci de mitjans.

Condemna de Reporters sense Fronteres

“Amb aquestes mesures, el jutge viola el dret a la llibertat d’expressió. A més, posa la justícia espanyola en ridícul en un auto que és una insensatesa jurídica, perquè no té jurisdicció per prohibir als 12 mitjans de l’EIC publicar notícies”, afirma el director d’El Mundo, Pedro G. Cuartango, a Reporters sense Fronteres.

Aquesta organització ha condemnat “l’intent de censurar” la informació sobre el football leaks. “Demanem al jutge que no actuï ni contra El Mundo, ni contra el seu director, ni contra cap altre mitjà de l’EIC, ja que només feien e seu treball periodístic: treure a la llum uns fets presumptament delictius i que interessen a tots els ciutadans, ja que es tracta d’un frau fiscal, assenyala la presidenta de RSF Espanya, Malén Aznárez.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram