Sàpiens Publicacions ha editat la col·lecció Història del periodisme de Catalunya, tres extensos volums que repassen la història de la comunicació de manera divulgativa, il·lustrats amb més de 700 fotografies. L’obra ha estat dirigida pel periodista Francesc Canosa i ha comptat amb la participació d’una cinquantena d’especialistes.

El primer volum abasta des del segle XVI fins a la Guerra Civil, i s’hi explica el paper que van tenir les gasetes durant el segle XVII, el rol de les publicacions humorístiques o el sorgiment de la premsa de masses a l’inici del XX. El segon se centra en la dictadura franquista i explica des del fenomen de la censura fins a la clandestinitat, passant per la importància que va adquirir la ràdio o la pervivència del català. Finalment, el tercer volum abasta des de la Transició fins a l’actualitat, posant especial èmfasi en la normalització de l’ús del català a la premsa i la transformació dels mitjans arran de la irrupció de les noves tecnologies.

Història del Periodisme de Catalunya es va presentar dilluns al vespre en un acte al Palau de la Generalitat encapçalat pel president Carles Puigdemont, qui va afirmar que és una obra que “ens mereixem com a país i com a periodistes”.

En la seva intervenció, el cap de l’Executiu també va remarcar que el periodisme català ha tingut i té “un compromís indefugible amb la pràctica permanent de la democràcia”; que “ha estat desacomplexadament a l’avantguarda, fins i tot en els moments més complicats”, i que “ha assolit altíssimes cotes de qualitat professional, editorial, literària, gràfica i tecnològica”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram