La Direcció General de Mitjans de Comunicació posa en marxa un pla d’actuacions amb mesures per protegir de manera activa l’espectre radioelèctric i d’aquesta manera lluitar amb més eficàcia contra les emissions sense llicència. En concret, s’utilitzaran portadores, una tècnica consistent en emetre un xiulet per anul·lar les emissions de ràdio sense autorització.

La DGMC argumenta que aquesta mesura “es fa necessària” en casos en què les actuacions que regularment realitza contra les emissions sense llicència no són suficients per aturar-les. Amb aquesta mesura, es vol acabar amb les situacions en què, després de ser precintada l’emissora, els seus responsables continuen amb les emissions, el que obliga a presentar denúncia davant els Mossos d’Esquadra per desobediència greu a l’autoritat.

Aquesta legislatura, el Govern ha intensificat la lluita contra les emissions il·legals. Durant el 2016, la DGMC va realitzar unes 300 actuacions contra serveis de comunicació que emeten sense llicència, 106 de les quals van ser actes d’inspecció.

La Direcció General de Mitjans de Comunicació remarca que, en el marc d’aquestes actuacions, continuarà treballant “amb plena complicitat” amb l’Ajuntament de Barcelona pel que fa a “l’alta concentració d’antenes il·legals” al barri del Carmel, on se supera en vuit punts els nivells màxims de radiacions permesos per l’Organització Mundial de la Salut.

Per altra banda, la DGMC ha iniciat la tramitació del projecte de decret dels serveis de comunicació audiovisual comunitaris sense ànim de lucre a Catalunya, per tal de regular els mitjans audiovisuals del tercer sector. Actualment, la manca de regulació fa que es trobin en una situació al·legal que també les exposa a sancions i precintaments.

L’ACR ho celebra

L’Associació Catalana de Ràdio ha valorat “molt positivament” aquest “pas endavant” de la Generalitat en els procediments sancionadors. La patronal de les privades considera que una de les maneres més efectiva d’acabar amb les ràdios il·legals és amb la posada en marxa d’un senyal acústic sobre les freqüències ocupades sense llicència, tal i com ha anunciat la DGMC.

Amb tot, l’ACR demana al Govern que la protecció activa de l’espectre radioelèctric no s’hauria de limitar a l’àrea de Barcelona, sinó que s’hauria d’estendre a tot el país.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram