La plataforma YouTube ha retirat quatre còpies del vídeo vexatori en què un youtuber donava galetes farcides de pasta de dents a un sense llar. L’autor de la peça, conegut com a Reset, en el seu moment ja va despenjar el vídeo, però s’havia tornat a difondre des d’altres comptes de la plataforma. El youtuber, que té 19 anys i compta amb un milió de seguidors, va ser denunciat per la Guàrdia Urbana per un presumpte delicte contra la integritat moral i un delicte d’odi.

Aquest és el segon cop que YouTube suprimeix continguts a petició del Consell de l’Audiovisual de Catalunya; en l’anterior ocasió, a la tardor, va retirar cinc vídeos que incitaven a la violència masclista.

El CAC destaca la importància d’actuar amb les eines disponibles actualment davant els continguts de risc a internet. En aquest sentit, alerta que “el 70% del trànsit d’internet està ja format per continguts audiovisuals i que, si bé la gran majoria són alhora entretinguts i educatius, també és cert que una part són molt nocius”.

De fet, un 88,5% dels adults considera que els menors d’edat que utilitzen internet s’exposen a continguts que poden ser perjudicials per al seu desenvolupament. Aquesta xifra suposa un increment en la preocupació dels pares i mares pels continguts que miren els seus fills a la xarxa, ja que 2014 era el 84,6%, segons explica el CAC.

Entre els continguts d’internet que més preocupen hi ha, per aquest ordre, la violència, la pornografia, les drogues, el sexisme, l’abús psicològic, els jocs d’atzar, el racisme i els trastorns alimentaris, segons dades del CEO.

El Consell, que aspira a convertir-se en una Autoritat Catalana de Comunicacions, integrant també internet i les telecomunicacions, ha impulsat diferents eines per ajudar a combatre els continguts de risc a la xarxa. En concret, va elaborar una guia adreçada a les famílies, la qual es preveu distribuir a l’alumnat de primària i de secundària de les escoles catalanes, i també va difondre a través de les xarxes socials uns vídeos curts amb consells dirigits als adolescents.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram