La Sala Primera del Tribunal Suprem ha condemnat el diari ABC per no respectar la presumpció d’innocència de Diego Pastrana, a qui es va acusar de matar la filla de la seva parella. El mitjà va arribar a publicar en portada el 28 de novembre de 2009 una imatge de l’home amb el titular La mirada de l’assassí d’una nena de tres anys. Al final es va demostrar que la nena havia mort de forma accidental per la caiguda d’un gronxador.

El Suprem condemna l’ABC per vulneració del dret a l’honor i a la pròpia imatge, amb una indemnització de 60.000 euros, desestimant així el recurs del diari a una sentència anterior en la mateixa línia de l’Audiència Provincial de Madrid.

Inicialment, Pastrana va ser el principal sospitós de la policia per un primer diagnòstic erroni de les lesions que presentava la menor per part dels metges, motiu pel qual inicialment havia estat detingut. L’ABC va publicar una sèrie d’articles i fotografies ressaltant aquesta línia argumental i apuntant a suposats indicis de maltractament i abusos sexuals.

Després, quan Pastrana va quedar lliure de sospita i es van desmentir els maltractaments i els abusos, el diari va rectificar les informacions inicials, però dedicant-hi menys espai i amb un cos de lletra més petit.

“No constitueix una actuació diligent per part de l’informador que se servís dels titulars de la notícia per presentar públicament com a delinqüent a qui només tenia la condició de detingut i investigat”, assenyala el Suprem. La sentència també remarca que la rectificació posterior de l’ABC no va pal·liar el titular de la notícia, doncs “el dany moral ja estava fet”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram