El Parlament i el Consell Europeu van segellar aquest dimarts un acord sobre la proposta de Reglament pel qual es garanteix la portabilitat transfronterera dels serveis de continguts en línia en el mercat interior.

La mesura permetrà als ciutadans europeus que estiguin subscrits a serveis de música, videojocs, pel·lícules, esdeveniments esportius o canals de televisió, accedir al seu contingut mentre es trobin temporalment a un altre país de la UE. La nova normativa ara ha de de ser aprovada formalment per la comissió d’Afers Jurídics, pel ple del Parlament Europeu i pel Consell.

Actualment, els consumidors que viatgen a un altre país de la Unió Europea habitualment no poden accedir i utilitzar serveis de continguts en línia als quals estan subscrits al seu país d’origen, perquè la portabilitat transfronterera està restringida per a pràctiques territorials i acords de llicència exclusiva. La nova legislació suprimirà aquestes restriccions no només per a totes les noves subscripcions, sinó també per a aquelles fetes amb anterioritat a la seva entrada en vigor.

Amb tot, aquest nou reglament s’aplicarà únicament als serveis digitals de continguts culturals i d’entreteniment de pagament. Els serveis gratuïts no estaran sotmesos a aquesta regulació, però els proveïdors tindran la possibilitat de facilitar la seva portabilitat a nivell europeu.

“Vull subratllar la qualitat dels intercanvis entre les tres institucions [Parlament, Consell i Comissió], que han permès assolir un acord satisfactori que beneficia a tots els ciutadans europeus, però també als proveïdors, als titulars dels drets i als creadors. Es tracta d’un pas molt important cap a la posada en marxa del mercat únic digital”, va manifestar Jean-Marie Cavada, vicepresident de la comissió d’Afers Jurídics i ponent de l’informe.

Verificació de residència

La nova legislació acordada permetrà als proveïdors de serveis de continguts online prendre “mesures raonables i proporcionades” per verificar el país de residència dels abonats. A la llista definida de mètodes de verificació autoritzats hi figuren els controls d’identificació electrònics, les dades relatives al pagament, les informacions fiscals públiques, les dades d’adreça postal, o els controls a través de l’adreça IP.

La normativa requerirà als proveïdors de serveis que informin als seus clients dels mètodes de verificació utilitzats i que prenguin les mesures de seguretat apropiades per tal de protegir les seves dades.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram