Els vuit col·legis de periodistes que hi ha a l’Estat i els dos que estan en tràmits de constituir-se exigeixen al Govern espanyol la Llei de creació d’un ens que articuli les relacions entre tots ells i representi de manera unitària la professió: el Consell General de Col·legis de Periodistes d’Espanya.

La reclamació no és nova. Els anys 2005 i 2007, els col·legis català i gallec (els únics constituïts aleshores) ja la van fer sense rebre cap resposta del Govern espanyol. El 2010 van sol·licitar-ho de nou amb el de Múrcia, i el 2013 s’hi van sumar els col·legis d’Andalusia i Castella i Lleó. Ara s’hi afegeixen els del País Basc, La Rioja i Astúries, a més de les associacions de periodistes que impulsen la creació de col·legis a Navarra i Cantàbria.

La nova demanda es va gestar durant el passat cap de setmana a Sevilla, on es van reunir representants de tots els col·legis constituïts i futuribles. En un comunicat conjunt, recorden que la Llei sobre col·legis professionals de 1974 contempla que, quan se n’hagin constituïts diversos de la mateixa professió, puguin crear un Consell General, per a la qual cosa el Govern espanyol ha de promulgar la corresponent llei.

Els col·legis lamenten que, 12 anys després de la primera petició, “no s’hagin donat encara els passos necessaris” per crear aquest organisme, l’existència del qual consideren “fonamental i necessària per articular i harmonitzar les relacions” entre tots ells. A més, entre les diferents funcions destaquen la seva “importància” per a la regulació deontològica professional.

A banda d’iniciar actuacions conjuntes per aconseguir la posada en marxa del Consell General, en la trobada també es va aprovar començar a treballar en xarxa a través de quatre grups de treball per compartir idees, recursos i serveis entre els diferents col·legis i actuar conjuntament quan es consideri oportú.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram