Arran de l’atemptat d’aquest dijous a Londres, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha instat de nou mitjans i professionals de la informació a respectar la privadesa de les víctimes i a evitar les cobertures excessives. A més, recalca que, abans d’emetre imatges especialment dures o que puguin ferir la sensibilitat de les persones, cal advertir-ho.

El CAC recorda les redaccions que disposen de les Recomanacions sobre la cobertura informativa d’actes terroristes, elaborades conjuntament amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya i presentades el passat novembre.

El document assenyala que convé evitar la intrusió en la privadesa de les víctimes i en la dels seus familiars, i proposa abstenir-se de difondre imatges de cossos de víctimes mortals si se les pot reconèixer o si la cruesa és excessiva.

En el cas de les víctimes supervivents, apunta que només s’haurien de prendre imatges o declaracions quan les persones afectades ho autoritzin expressament. En la resta de casos, cal tractar les imatges per tal d’evitar-ne la identificació.

Les recomanacions indiquen que cal tenir una cura especial amb el tractament periodístic que es dona als terroristes, per evitar donar-los protagonisme i que, des de la seva perspectiva, apareguin com a herois. El tractament més adequat seria, diuen, considerar-los presumptes autors d’un delicte.

El document també es recorda que els actes terroristes els cometen individus i no països, ètnies o religions. Per tant, es recomana evitar termes com ara terrorisme islàmic, que hauria de ser substituït per terrorisme gihadista.

Les recomanacions indiquen que el nivell de duresa de les imatges que rebi l’audiència ha d’estar justificat editorialment, en funció de si aporten elements informatius rellevants i no pas per la seva morbositat. El document recalca que la ciutadania té dret a no accedir a continguts violents, especialment durant l’horari protegit, i assenyala que sempre cal advertir prèviament de la naturalesa violenta de les imatges.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram