La matinada d’aquest dissabte ha mort als 70 anys el cantautor, gastrònom i locutor de ràdio Joan Collell i Xirau, més conegut com a Pere Tapias. Personatge polifacètic, feia dies que estava ingressat a l’Hospital Sant Camil de Sant Pere de Ribes a causa d’una malaltia hepàtica.

El seu darrer acte públic va ser el passat 25 de març, quan va presentar el llibre de poesia On es desborda el sol, al Círcol Catòlic de Vilanova i la Geltrú, el mateix espai on va debutar com a Pere Tapias als 18 anys després de no superar la prova per entrar als Setze Jutges, a causa del seu estil més irònic i desenfadat.

Discogràficament, Pere Tapias es va estrenar el 1968 amb un single que contenia les cançons La tia Maria i El progressista, i el primer llarga durada va esperar fins al 1973, amb Per a servir-vos. Després vindrien Si fa sol (1975), 400 pendons (1979, on s’inclou el seu tema més conegut, La moto), Passeig del Carme (1980), Xàndals i barretines (1982) i La mar de bé (1987).

Durant els anys 70, Joan Collell va combinar la faceta de cantautor amb l’advocacia, però a principis dels 80 va fer el salt als mitjans. El 1982 va començar a treballar a TVE Catalunya per presentar Què vol veure? (fins al 1988), mentre que a Ràdio 4 va conduir Afamats i La factoria.

L’any 1993 va entrar a Catalunya Ràdio amb Tapias variadas, espai que va presentar durant més de 20 anys, primer com a programa diari, i al final com a secció dins d’El suplement els caps de setmana. El maig de 2016, amb motiu del seu 70è aniversari, el magazín dirigit per Ricard Ustrell li va dedicar un programa especial d’homenatge des del Teatre Principal de Vilanova.

A banda, Pere Tapias va fer el programa Tapias a la carta per a diverses televisions locals catalanes (2004), i va col·laborar amb el Diari de Barcelona i l’Avui, entre altres mitjans.

Els vessants de comunicador i de gastrònom (va escriure diversos llibres al respecte) van apartar Pere Tapias de la música durant uns anys, amb esporàdiques recaigudes. El 2001 amb el disc Les meves cançons (una reactualització d’alguns dels seus temes), el 2003 amb Felicitats nano!, i fa tres anys amb No som un grup, aquest últim acompanyat dels també vilanovins Copa Lotus.

A banda, Pere Tàpies va ser el primer defensor de la Ciutadania de Vilanova i la Geltrú, nomenat per unanimitat del ple de l’Ajuntament, càrrec que va exercir de 2001 a 2012.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram