Desconnexió connectada. Societat digital, Catalunya i Europa, de Martí Petit, expert en regulació audiovisual, ha guanyat el Premi d’Assaig Irla 2017, atorgat per la Fundació Josep Irla. El guardó està dotat amb 6.000 euros i la publicació en la col·lecció El Fil d’Ariadna d’Angle Editorial. El lliurament tindrà lloc l’11 de maig en un acte a l’Ateneu Barcelonès en el marc de la Nit Irla. 

El veredicte destaca que Desconnexió connectada. Societat digital, Catalunya i Europa és un treball innovador que posa sobre la taula els reptes que l’escenari digital obliga a fer front a Catalunya en l’àmbit de comunicació.

L’obra aborda l’estratègia europea pel que fa al mercat únic digital i la gestió de l’espectre radioelèctric, i fa una distinció entre la comunicació sense algoritmes i la comunicació amb algoritmes, en què el 5G hi té un paper destacat.

Martí Petit es refereix al concepte “neutralitat a la xarxa”, als serveis anomenats Over The Top i al big data. En aquest context, apunta a l’alfabetització digital i les autoritats de regulació d’algoritmes com a elements necessaris en la societat hiperconnectada.

El jurat estava format per Agustí Alcoberro, professor d’Història de la Universitat de Barcelona; el periodista Ferran Espada, d’El Punt Avui i L’Esportiu; Rosa Rey, editora d’Angle Editorial; Cristina Sànchez Miret, professora de Sociologia de la Universitat de Girona, i Judit Vall, directora de recerca del Centre de Recerca en Economia i Salut de la Universitat Pompeu Fabra.

El Premi d’Assaig Irla es convoca anualment des del 2009 amb l’objectiu d’estimular l’estudi de la realitat política, econòmica, social i cultural dels Països Catalans, així com el seu pensament.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram