El CosmoCaixa de Barcelona acollirà dimarts 6 de juny, de 10 a 17.30 h, la jornada Com comunicar les ciències? Coorganitzada per la Universitat Ramon Llull i l’Associació Catalana de Comunicació Científica, durant la sessió es debatrà i reflexionarà sobre com comunicar les ciències en els diferents mitjans, a més de presentar exemples d’èxit.

La jornada arrencarà amb la taula Com comunicar les ciències? Diàleg sobre els reptes actuals de la comunicació científica (10.15 h), amb Xavier Vilassís, investigador del Grup de Recerca en Sistemes Electrònics, de Telecomunicacions i Anàlisi de Dades de La Salle-URL.; Maria Sacrament Morejón, investigadora del Grup de Recerca i Innovació en Esport i Societat de Blanquerna-URL; Santi Nonell, investigador del Grup d’Enginyeria Molecular d’IQS-URL; Jesús Vilar, investigador del Grup Innovació i Anàlisi Social de la Facultat de Treball Social i Educació Social de la Pere Tarrés-URL; i amb el periodista científic especialitzat en xarxes socials Javi Polinario com a conductor.

A continuació tindrà lloc la xerrada Projecció social dels resultats de la recerca. Com s’avalua el pla de divulgació d’un projecte de recerca (11.30 h), amb la participació d’Ignasi López, director del Departament de Ciència i Recerca de la Fundació “la Caixa”; Ángel Adell, director d’Euradia International, i de Gema Revuelta, directora del Centre de Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la Universitat Pompeu Fabra.

A la tarda es presentaran alguns casos d’èxit de comunicació científica (15 h), com The Big Van Theory, comunicant la ciència a través de monòlegs científics (amb Xavier Luri, professor de la UB i investigador de l’ICCUB/IEEC); Pint of Science, festival que apropa la ciència als bars (Xènia Villalobos, academic officer a l’IRB Barcelona i coordinadora del projecte); Illustraciencia: divulgant la ciència a través de la il·lustració científica (Miquel Baidal, dissenyador gràfic, coordinador i fundador del concurs), i La Vanguardia Natural (Joaquím Elcacho, periodista i responsable del projecte).

Finalment, es presentaran exemples de projectes orientats a fomentar les vocacions científiques (16.30 h) com Explainers, creant una comunitat per apropar la ciència als visitants de CosmoCaixa; Aquí hi ha química, un programa d’IQS-URL; i Bojos per les noves tecnologies, programa de La Salle-URL.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram