El periodista Carles Capdevila va morir aquest dijous a la nit als 51 anys a causa del càncer de còlon contra el qual lluitava des de feia gairebé dos anys. Capdevila va ser un dels impulsors del diari Ara, del qual en va ser director durant els seus primers cinc anys.

“L’Ara ha sigut el projecte de la meva vida. Ara el projecte de la meva vida és la meva vida”, va dir a el novembre de 2015, quan va anunciar que deixava la direcció del mitjà en un emotiu discurs on no s’estalviava les crítiques als mals del periodisme.

Un any després, Capdevila rebia el Premi Nacional de Comunicació pel seu “gran sentit de l’ètica i de la dignitat” al capdavant de l’arrencada i els primers cinc anys de la capçalera.

Carles Capdevila va continuar vinculat a l’Ara amb el càrrec “simbòlic” de director-fundador, escrivint la seva columna diària i realitzant entrevistes a diferents personalitats. A banda, va girar per Catalunya i part de l’Estat amb el seu monòleg Educar amb humor.

A principis d’any, el periodista va patir una recaiguda en la malaltia que el va obligar a deixar l’article diari de l’Ara, però a mitjan març hi va tornar, però només els caps de setmana. A més, a la primavera va publicar La vida que aprenc, un llibre d’articles que es va convertir en el més venut per Sant Jordi en la categoria de no-ficció, que va acompanyar amb un nou monòleg, Viure amb humor.

Reconeixements

A banda del Premi Nacional de Comunicació, el 2016 Capdevila també va rebre el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria de mitjans de comunicació, en què el jurat estacava el discurs de comiat de la direcció de l’Ara com “un testimoni especialment valuós del seu pensament periodístic”.

Capdevila va ser distingit pel seu “esforç constant” en la defensa de l’educació des dels mèdia, una tasca en què es destaca la “fita” assolida el 2015 amb “l’extraordinària difusió” a través de les xarxes socials de la conferència Educar amb humor. En aquesta línia, uns mesos abans, l’Associació de Mestres Rosa Sensat l’havia guardonat amb el Premi Marta Mata per la seva contribució a una visió “positiva i innovadora” de l’educació.

Premsa, ràdio i televisió

Carles Capdevila va néixer el 13 d’agost de 1965 a Hostalets de Balenyà (Osona) i es va introduir en el periodisme de la mà de la seva emissora municipal, Ràdio Pista. Llicenciat en Filosofia, va iniciar la seva carrera professional al diari Avui, del qual cap va ser cap de la secció de Societat (1989-1990). Després va ser corresponsal a Nova York del diari Sport (1992-1994), cap de premsa del Grup Eciclopèdia Catalana (1992-1994) i articulista a El 9 Nou, El Periódico i el mateix Avui (1995-2010).

En l’àmbit radiofònic, Capdevila va dirigir i presentar la secció d’humor Alguna pregunta més? a El matí de Catalunya Ràdio (2000-2007), i el programa Eduqueu les criatures, també a l’emissora pública (2006-2010).

En televisió, Capdevila va treballar en diversos programes de TV3: subdirector i guionista de Malalts de tele (1998-2000) i Set de notícies (2000); creador i director de l’APM? (2004-2008), i director i presentador de Qui els va parir (2008).

A banda, Carles Capdevila va publicar els llibres Nova York a la catalana (1996); Criatura i companyia (1999, adaptat el 2016 amb el títol Parir amb humor), Jo vull ser famós (2002), Entendre el món amb onze pensadors contemporanis (2015); Educar millor: onze converses per acompanyar famílies i mestres (2015); i el recent La vida que aprenc (2017).

 

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram