El dibuixant satíric, pintor i escenògraf Joan Josep Guillén ha donat gran part de la seva obra a la Biblioteca de Catalunya, en un acte presidit pel conseller de Cultura, Santi Vila. La donació està formada 349 dibuixos i esbossos per a la premsa; 134 esbossos de caricatures i dibuixos per al programa d’animació amb ordinador Microclip, emès per TV3 i TVE Catalunya; i un conjunt de 37 blocs documentals d’escenografies i espectacles de carrer (El Llibre de les bèsties, L’Espantu, La flauta màgica, Visca Picasso!, La Cenerentola, etc.).

Una vegada processat i descrit el conjunt, la Biblioteca de Catalunya organitzarà una exposició que reculli totes les facetes de la seva activitat artística. Fins ara, l’equipament no disposava de cap original del dibuixant, amb la qual cosa la donació permet omplir aquest buit, així com completar i ampliar el seu fons d’il·lustradors.

Part de l’obra de Joan Josep Guillén va ser cedida l’any 2014 a la Biblioteca Nacional d’Espanya, i una altra part està repartida per diversos teatres del món on s’han muntat les seves escenografies.

Joan Josep Guillén va iniciar la seva tasca periodística com a il·lustrador i dibuixant satíric el 1969 al diari Tele/eXpres, i des d’aleshores ha col·laborat en publicacions com Triunfo, Por Favor, Muchas Gracias, Presència, Arreu, La Calle, El Periódico, El Món, Diari de Barcelona, La Vanguardia i el digital Catalunya Plural.

Paral·lelament, va crear nombrosos disseny d’escenografia i de vestuari per a espectacles teatrals i òperes d’arreu del món, i va treballar durant 40 anys com a professor d’escenografia a l’Institut del Teatre.

Entre 1985 i 1987, Guillén va crear per als Telenotícies de TV3 i després per a TVE Catalunya l’espai d’animació amb ordinador Microclip. Pels seus treballs a la premsa i a la televisió va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona els anys 1983 i 1985. L’any passat va rebre el Premi Nacional de Cultura pel conjunt de la seva trajectòria. 

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram