Plataforma per la Llengua ha enviat una carta als tres equips catalans que l’any que ve jugaran a la primera divisió espanyola –FC Barcelona, RCD Espanyol i Girona FC– on els demana que exigeixin a les operadores amb drets televisius que les retransmissions dels seus partits en plataformes de pagament tinguin l’àudio en català com a opció per defecte com a mínim a Catalunya, i que també incloguin aquesta llengua en les seves retransmissions per internet.

La Plataforma recorda que, fa dos anys, el Barça ja va demanar a Movistar que l’àudio en català figurés com a primera opció en les retransmissions dels partits per a Catalunya, en lloc de ser la segona o tercera opció. Però no ha canviat res. “Aquesta situació de preeminència del castellà en les plataformes de pagament suposa que sovint els aficionats no puguin veure els partits en català, especialment als bars i establiments on molts segueixen el seu equip”, assenyala l’ONG. En aquest sentit, recorda que els seguidors catalans opten clarament per seguir el futbol en català tant en la ràdio com quan poden triar entre diferents canals de televisió.

Pel que fa a les retransmissions per internet de les plataformes de pagament, PxLL afirma que la situació és “encara pitjor”, ja que no existeix l’opció del català. Sobre aquest punt, l’entitat alerta que això “té un efecte especialment rellevant entre els seguidors joves”, més propensos a veure els partits via internet, cosa que “pot trencar la continuïtat generacional de l’hàbit de seguir l’equip en la llengua del país”.

La Plataforma per la Llengua entén que per a les empreses que ofereixen els partits de futbol de primera divisió, una desconnexió territorial o una solució semblant “ha de ser plenament assumible”. En aquesta línia, considera que oferir els àudios per internet en català “no hauria de suposar cap mena de problema” per a les operadores.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram