El músic Raph Dumas, la pedagoga Laia Casals, i l’advocat Mateu Pons-Serradeil han creat a Perpinyà l’associació UNIM per defensar una major i millor presència de la llengua catalana als mitjans públics de la Catalunya Nord, segons informa El Punt Avui.

Els impulsors de l’entitat denuncien la “difusió anàrquica” a France 3 Occitanie de l’únic programa en català i la “disparitat de tracte” en els mitjans públics entre les diferents llengües de l’Estat francès.

En concret, France 3 Occitanie emet set minuts setmanals de notícies (subtitulades en francès), i cada tres setmanes hi ha el programa de reportatges Viure al país, de 25 minuts, que sovint se suprimeix per “necessitats” de la programació, segons critiquen des d’UNIM.

Així doncs, el català té una presència a la TV pública francesa sis vegades inferior al bretó, set a l’alsacià, deu a l’occità, i 100 vegades inferior al cors.

L’associació UNIM reclama uns mínims que contemplen la creació d’un canal específic en català (com a Còrsega), un programa setmanal per a la mainada, un telenotícies diari, la difusió dels programes en català a través de les plataformes d’internet, i que es respectin els horaris dels programes actualment ja existents.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram