L’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat ha publicat l’informe Catalanofòbia: un boc expiatori, on documenta i analitza el discurs catalanòfob en mitjans de comunicació i xarxes socials. L’autor, el periodista Àlex Romaguera, conclou que la catalanofòbia és “un fenomen estructural i persistent”.

L’estudi deixa de banda els episodis polítics o socials i se centra únicament en l’àmbit discursiu. Més concretament, recull manifestacions de catalanofòbia de mitjans escrits, declaracions de personatges públics i opinions a les xarxes socials, entre el 31 de març i el 31 de maig d’aquest 2017. Entre els mitjans analitzats hi ha diaris com ABC, La Razón, El Mundo i El País, i digitals com Dolça Catalunya, OK Diario, Libertad Digital, Alerta Digital, El Español o Mediterráneo Digital, entre d’altres.

L’informe assenyala que els més de trenta inputs informatius recollits en dos mesos “demostren que l’animadversió, antipatia o odi als catalans i els seus símbols no són esporàdics ni tampoc responen a situacions merament conjunturals”, conclou l’autor.

“Cada setmana trobem referències d’aquest ideari espanyolista que pretén anorrear, criminalitzar i promoure la persecució al català pel fet de ser-ho”, afirma Romaguera. “Aquesta doctrina creix a mesura que les reivindicacions catalanistes es fan paleses o guanyen adhesió entre la ciutadania”, afegeix el periodista.

L’estudi indica quatre blocs temàtics en els quals es focalitza la catalanofòbia: Reclamacions sobiranistes; Catalanisme; Llengua i tradicions catalanes, i Gestes o triomfs

Àlex Romaguera considera que el millor antídot contra la catalanofòbia és “enfortir la pedagogia i avançar cap a un model de convivència que respecti la diferència i dirimeixi les discrepàncies de forma civilitzada. Un canvi cultural on no hi tingui cabuda cap conducta ni opinió que atempti contra la dignitat, la integritat ni els drets de cap persona o grups de persones per la raó o circumstància que sigui”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram