El Congrés dels Diputats ha aprovat la proposició de llei per modificar el sistema d’elecció del president i el consell d’administració de RTVE amb 343 vots a favor i una abstenció.

El nou text estableix que el president i els membres del consell d’administració de RTVE siguin escollits per dos terços de la cambra corresponent. Si no s’assoleixen, podrien ser elegits per majoria absoluta en segona votació, en un termini no inferior a 15 dies, i sempre que les candidatures hagin estat proposades almenys per la meitat dels grups parlamentaris.

Una altra novetat és que el president de RTVE s’escollirà per concurs públic. El text estableix que, un cop entri en vigor, el Congrés i el Senat han d’aprovar en el termini de tres mesos la normativa que ho faci possible, així com un procediment de compareixença davant d’un comitè d’experts per a l’avaluació de la competència i la idoneïtat de les candidatures a la presidència i al consell d’administració.

La proposició també contempla que es garanteixi la paritat entre homes i dones en el consell, que continuarà format per nou persones en lloc de les dotze que proposava el text inicial del PSOE.

Un cop entri en vigor, els partits no esperaran a la fi del mandat per renovar la presidència i tot el consell d’administració (actualment hi ha quatre consellers que el tenen té caducat des de fa quatre anys). Si en tres mesos no s’ha aprovat el model de concurs públic, la renovació es realitzarà mitjançant el procediment actual, compareixent davant la comissió mixta de control de RTVE.

Així doncs, la proposició de llei aprovada pel Congrés planteja tornar parcialment al model implementat el 2006 pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, modificat sis anys més tard amb l’arribada de Mariano Rajoy aprofitant la majoria absoluta del PP.

Fins setembre

El nou text ara ha de passar pel Senat, on arribarà per la via d’urgència en un màxim de 20 dies. En cas que no es modifiqui la proposta, quedarà aprovada i llesta per publicar-se al BOE. Si es veta o s’esmena al Senat, el text haurà de tornar al Congrés perquè en sessió plenària es decideixi si es mantenen o revoquen els canvis.

La previsió és que el nou procediment per nomenar el president i el consell d’administració de RTVE estigui enllestit al setembre.

Satisfacció dels professionals

Els consells d’informatius de TVE, RNE i rtve.es han celebrat la unanimitat aconseguida al Congrés perquè la presidència de l’ens públic sigui “professional i independent”. Segons ells, el consens entre tots els partits “és la major garantia de què treballadors i ciutadans recuperem un mitjà públic del que sentir-nos orgullosos”, han apuntat en un comunicat conjunt.

“Confiem en què aquest procés es concreti el més aviat possible i se situïn al capdavant de RTVE professionals independents, de reconegut prestigi i trajectòria, capaços de tornar la televisió, la ràdio i la web públiques a la posició de qualitat i prestigi que la societat mereix”, afegeixen els tres consells d’informatius.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram