El Govern de les Balears ha obert un expedient sancionador al columnista Juan Antonio Horrach (excandidat d’UPyD a les illes), per l’article d’opinió Salvadores de almas, publicat a El Mundo / El Día de Baleares el 12 de setembre de 2016, per una presumpta infracció lleu de la Llei per garantir els drets del col·lectiu LGTBI, la qual pot comportar una multa de 3.000 euros. En el text, l’autor carregava contra el regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Palma, Joan Ferrer, que va demandar Horrach per la via judicial, sol·licitant una indemnització de 12.000 euros.

L’Associació de Periodistes de les Illes Balears ha criticat la mesura del Govern, ja que al seu parer crea un “mal precedent” multar per la via administrativa el contingut d’un article d’opinió. L’APIB considera que l’article “falta a l’ètica professional en al·ludir a la condició sexual” de Ferrer, perquè és “irrellevant” per a l’exercici del seu càrrec, però recalca que Horrach no és periodista i que el mitjà és “el responsable de tot el que es publica”, de manera que ha de ser l’encarregat de fer “fer complir l’ètica periodística” a tots els que hi escriguin.

Així doncs, l’APIB entén que les faltes d’ètica s’han de tractar a la Comissió d’Arbitratge, Queixes i Deontologia de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya, i les vulneracions de drets als jutjats ordinaris. “Les lleis ja contemplen límits a la llibertat d’expressió i l’opció d’acudir a la via judicial és legítima. Per això, la via administrativa, en aquest cas, estableix una mal precedent. Als mitjans se’ls ha d’exigir cenyir-se a l’ètica, també en l’opinió, però han d’autoregular-se ells”, assenyala l’entitat en un comunicat l’APIB.

La Llei per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per eradicar l’LGTBI fòbia, aprovada pel Parlament balear l’any passat, considera com a infraccions lleus “emetre intencionadament expressions vexatòries, d’LGTBI fòbia, en els mitjans de comunicació, en discursos o en intervencions públiques”, així com fer servir expressions vexatòries, d’una forma intencionada i per qualsevol mitjà, contra les persones o llurs famílies, per causa de l’orientació sexual, la identitat de gènere o l’expressió de gènere”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram